Despre ce este vorba? Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor are in vedere acordarea unei indemnizatii de 650 de lei, pentru bunicii care urmeaza sa aiba grija de nepoti.
Aceasta suma se va acorda, desigur, in contextul in care mamele revin la serviciu inainte de incheierea CIC, dupa 2 sau 3 ani, in functie de concediul de care a beneficiat.
Practic, mamele care beneficiaza de stimulentul de insertie, in valoare tot de 650 de lei vor avea optiunea sa solicite si ajutorul bunicilor, in vederea acordarii indemnizatiei mentionate mai sus.
IMPORTANT:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Conform art. 7 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru concediu crestere copil, persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au dreptul la stimulent de insertie in cuantum de 650 lei.
Asadar, conditia pentru ca salariata sa obtina stimulent de insertie este obtinerea de venituri impozabile.
Proiectul de lege despre care discutam a fost inainte recent la Senat, iar printre initiatori sunt senatori si deputati de la PMP, PNL, UDMR.
Pentru mai multe detalii si urmarirea procesului legislativ citeste AICI.
"Pe perioada acordarii stimulentului de insertie, oricare dintre bunici beneficiaza de aceasta indemnizatie, daca se afla in relatii de rudenie fireasca sau de adoptie cu nepotul/nepoata, are acordul parintilor copilului si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia", se arata in expunerea de motive.
Stimulentul de insertie, cat si indemnizatia pentru cresterea nepotului/nepoatei sunt stabilite la 650 de lei pe luna, bani care nu vor fi supusi impozitelor.
Proiectul ar putea intra in vigoare in 2020, daca va trece de votul Parlamentului:
„Consideram ca prezent initiativa va contribui in primul rand la sporirea inclinatiei de a lucra a persoanelor indreptatite la primirea indemnizatiei de crestere a copilului...(...) Mai mult, aplicand principiul imbatranirii active si solidaritatii intre generatii, consideram ca prezenta initiativa va contribui si la dezvoltarea unei societati inclusive pentru toate varstele, permitand persoanelor in varsta sa isi aduca contributia in familie la cresterea nepotilor”, se mai precizeaza in expunerea de motive.
ATENTIE! Momentan, proiectul de lege NU este in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Parlamentului, precum si de promulgarea de catre presedintele tarii si publicarea in Monitorul Oficial, pentru a incepe sa produca efecte la nivel de tara.