Legea Salarizarii se modifica: secretarul de judet castiga 10.000 de lei pe luna. Medicul si profesorul: 4.500 de lei.

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
22 Iulie 2015
22 Iulie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
drepturi salarialesalarizare bugetarisalarii bugetari 2015proiect de lege
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cu totii muncim in medie 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. Unii salveaza vieti si unii predau limba franceza.

Din toate aceste ecuatii, unii vor ajunge sa castige mai bine decat altii, in functie de responsabilitatile lor dar si de legislatia in vigoare.


Recent, conform unei variante "draft" a proiectului de lege in salarizarea bugetarilor, obtinuta de Ziarul Financiar, suntem informati ca un sef de serviciu din administratia publica ar putea primi salariu mai mare decat cel mai bine platit medic specialist.

In mod concret, un sef serviciu din administratia publica, un sef al administratiei financiare dintr-un oras sau un sef adjunct al unui birou vamal va primi un salariu de baza lunar de cca 5.600 de lei.

Asa se face ca la un astfel de nivel de plata, acestia ar putea castiga mai mult decat cel mai bine platit medic specialist, cu gradatia 5, care ajunge sa obtina un salariu lunar de 4.563 de lei brut pe luna.


Aceeasi comparatie este realizata de sursa si fata de profesorul de liceu de gradul I, cu studii superioare si cu peste 40 de ani de vechime in invatamant. Acesta va avea un salariu brut de maxim 4.563 de lei brut pe luna.

Conform sursei, noua varianta a legii salarizarii a inceput deja sa starneasca numeroase controverse. In primul rand pentru ca salariile anumitor categorii sunt considerate majorate in mod incorect fata de majorarile impuse altor categorii. De asemenea, conform noii variante, nu mai exista coeficienti pentru calculul salariior pe diverse functii, ca inainte, ci valori numerice.

Va amintim faptul ca in prezent, salariile bugetarilor sunt calculate pe baza unui coeficient, cel mai mic fiind 1 si cel mai mare salariu avand coeficientul 15, adica 15 x valoarea de baza. In 2010, a intrat in vigoare prima lege a salarizarii.

Conform proiectului de lege, cel mai mare salariu ar putea reveni secretarului de judet, respectiv al municipiului Bucuresti, pentru gradul 2, in valoare de 9.364 de lei.

Pe urmatorul lor, se vor afla salariile secretarului municipiului resedinta de judet cu peste 150.000 de locuitori, inclusiv sectoarele din Bucuresti.


Cat despre Salariile din Sanatate, iata cateva exemple de valori pentru functiile de conducere din unitatile sanitare de asistenta sociala si asistenta medico-sociala:

Managerul din Spitale peste 400 de paturi va primi un salariu de 9.364 de lei.

Managerul General din Servicii de ambulanta ar putea primi un salariu de 9.905 lei.

In acelasi timp, un medic primar de gradul 5 ar putea primi un salariu 7.018 lei.

De asemenea un medic specialist de gradul 1 ar putea primi salariul de 3.664 de lei.


Salarizarea din invatamant

Un profesor universitar cu vechime in invatamant de peste 40 de ani, gradful 5, va primi un salariu de 7.868 de lei, maximul din invatamant.

In acelasi timp, un asistent universitar cu vechime in invatamant de pana la 3 ani, de gradul 0 ar putea primi un salariu de 2.020 de lei. La gradul 5 si la vechime de 35-40 de ani va ajunge la salariu de 3.671 de lei.

Un lector universitar cu vechime in invatamant de 35-40 de ani , de gradul 5, ar putea primi salariu de 4.370 de lei.


Salarii in invatamantul preuniversitar

Un profesor de studii superioare de lunga durata, grad didactic I, cu vechime de peste 40 de ani ar putea lua salariu de 4.563 de lei.

De asemenea, un invatator, educatoare, maistru-instructor cu studii liceale, grad didactic I, cu vechime de peste 40 de ani, gradul 5, ar putea obtine salariu de 2.995 de lei.


"Suntem, in momentul de fata, in situatia de a calcula anumite scenarii, impreuna cu Ministerul de Finante. Imediat vom intra in dialog cu partenerii sociali, dar ne vom consulta si cu ceilalti colegi din Guvern. Asa cum am propus, cel mai mic salariu va fi 1.200 de lei, salariul minim pe economie, incepand din ianuarie 2016, si cel mai mare va fi cel al presedintelui, egal cu cel al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), egal cu al premierului, egal cu al presedintelui Camerei Deputatilor si cu cel al Senatului", precizeaza Rovana Plumb, citata de ZF.ro.

 

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]