Avand in vedere art. 80 din Codul muncii:
"(1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului, instanta care a dispus anularea concedierii va repune patile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
(3) In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti."
Vom stabili astfel in ce masura, in cazul in care instanta a emis o hotarare "definitiva, executorie", cu termen de recurs de 10 zile de la comunicare, fostul salariat concediat prin concediere colectiva trebuie sa solicite printr-o cerere reintegrarea incepand cu o anumita data. Vom vedea, totodata, care sunt pasii de urmat in cazul in care se doreste demararea procedurii de recurs.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Solutia consultantului:
In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, in conformitate cu dispozitiile art. 80 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Consecinta anularii deciziei de concediere consta in reintegrarea efectiva in munca a salariatului de catre angajator daca contestatorul a solicitat acest lucru conform art. 80 alin. (2) din Codul muncii, republicat, potrivit caruia, la solicitarea salariatului, instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
Avand in vedere ca, potrivit art. 274 din Codul muncii, republicat, hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept, de la data pronuntarii unei asemenea hotarari se instituie in sarcina angajatorului obligatia reintegrarii in munca a salariatului. Cu alte cuvinte, de la data pronuntarii, angajatorului ii revine obligatia de a pune in executare hotararea judecatoreasca a instantei de fond, prin executare intelegandu-se aducerea la indeplinire a obligatiilor dispuse de instanta de judecata.
Prin urmare, angajatorul are obligatia reintegrarii salariatului, in sens contrar putand fi tras la raspundere penala conform dispozitiilor art. 262 din acelasi cod, care prevede ca neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.
In concluzie, apreciem ca salariatul nu trebuie sa solicite angajatorului reintegrarea, aceasta masura dispunandu-se de catre angajator in baza sentintei judecatoresti pronuntate de catre instanta de fond. Cu alte cuvinte, obligatia de reintegrare revine angajatorului neconditionat de formularea unei cereri de reintegrare de catre salariat.
In ceea ce priveste recursul pe care angajatorul doreste sa il formuleze impotriva sentintei pronuntate de instanta de fond, mentionam ca, potrivit art. 300 alin. (1) Cod procedura civila, recursul suspenda executarea hotararii numai in cauzele privitoare la stramutarea de hotare, desfiintarea de constructii, plantatii sau a oricaror lucrari avand o asezare fixa, precum si in cazurile anume prevazute de lege.
Asadar, in ceea ce priveste recursul pe care angajatorul doreste sa il formuleze impotriva sentintei pronuntate de instanta de fond, mentionam ca recursul declarat nu suspenda executarea sentintei instantei de fond.
Reintegrarea se face in functia detinuta anterior emiterii deciziei a carei nelegalitate s-a constatat.
in practica, hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus reintegrarea unui salariat se executa prin reinfiintarea postului si reintegrarea efectiva a salariatului. insa angajatorul, de la caz la caz, este singurul in drept sa stabileasca, cu respectarea prevederilor legale, masurile necesare pentru reintegrarea salariatului.
In concluzie, organul competent potrivit statutului societatii trebuie sa ia hotararea reinfiintarii postului desfiintat, in baza hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea, precum si orice alta masura necesara pentru reintegrarea efectiva a salariatului. De asemenea, angajatorul va reactiva contractul individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor incepand cu data efectiva a reintegrarii.