Editorial, 26.01.2009 - Gabriela Chirazof
Cand vorbim de reiinfiintarea unor posturi desfiintate si de obligatia angajatorului de reangajare pe aceleasi posturi a salariatilor in cauza ne referim la concediere colectiva.
In fapt, daca s-a dispus concedierea unor salariati intr-un numar care definesc notiunea de concediere colectiva, angajatorul trebuie sa retina dispozitiile art. 72 alin. (1) din Codul muncii. Acestea prevad ca angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
Daca in aceasta perioada angajatorul dispune reluarea activitatilor a caror incetare a condus la concedieri colective, acesta are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens la domiciliul declarat de salariati in cuprinsul contractului individual de munca si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul de 10 zile lucratoare sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Incadrarea unei alte persoane pe postul uneia concediate colectiv inainte ca aceasta din urma sa isi manifeste optiunea este lovita de nulitate.
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede o noua obligatie in sarcina angajatorilor, de aceasta data in relatia cu organizatiile sindicale, obligatii care trebuie indeplinite la momentul extinderii sau reluarii activitatii intr-un termen de 9 luni de la luarea masurilor de desfacere a contractelor individuale de munca pentru motive ce nu tin de persoana salariatului.
Astfel, potrivit art. 82 alin. (1) din CCMUN pe anii 2007-2010, “unitatea care isi extinde sau isi reia activitatea intr-o perioada de 9 luni de la luarea masurilor de desfacere a contractului individual de munca pentru motivele ce nu tin de persoana salariatului are obligatia sa incunostiinteze in scris despre aceasta organizatiile sindicale si sa faca publica masura.”
CONCEDIEREA perfect legala exista!
ü Scapati de grija litigiilor de munca
ü Aflati cum sa aparati interesele firmei si cum sa evitati greseli costisitoare
ü Protejati-va impotriva abuzurilor salariatilor ce au in Codul muncii si in Contractul colectiv de munca doi aliati extrem de puternici
ü Asigurati-va ca procedati intotdeauna 100% corect atunci cand trebuie sa concediati un angajat
Pentru detalii, click aici.