Procedura de reintegrare a salariatului. Aspecte juridice esentiale

20 Februarie 2014
20 Februarie 2014
legislatia munciiresurse umanereintegrare salariatreintegrarea salariatuluidespagubiri salariat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Atunci cand discutam despre reintegrarea salariatului, se ridica o serie larga de intrebari din partea angajatorilor.

Care este procedura de reintegrare a salariatului? Avem nevoie de o cerere din partea fostului salariat de reintegrare? Cine stabileste data de incepere a activitatii?

Exista o actiune speciala in Revisal pentru reintegrarea salariatului?

Din punct de vedere salarial, se i va plati o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si actualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul in temeiul contractului individual de munca, de la data concedierii si pana la data reintegrarii efective?

Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns competent:

Codul muncii nu reglementeaza o procedura pe care angajatorul sa o urmeze, in situatia in care, salariatul este reintegrat.
Astfel, legiuitiorul nu a reglementat procedura de reintegrare. Prin urmare, nu este reglementata legal daca fostul salariat trebuie sa faca cerere de reintegrare sau cine stabileste data de incepere a activitatii.

Avand in vedere faptul ca despagubirea se acorda pana la data reintegrarii efective angajatorul este direct interesat sa il reintegreze pe salariat cat mai curand dupa data pronuntarii hotararii de reintegrare.

Hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus reintegrarea unui salariat se executa prin reinfiintarea postului si reintegrarea efectiva a salariatului. Insa, angajatorul, de la caz la caz,  este singurul in drept sa stabileasca, cu respectarea prevederilor legale, masurile necesare pentru reintegrarea salariatului.

In concluzie, organul competent potrivit actului constitutiv al societatii va lua hotararea reinfiintarii postului in baza hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea, va stabili data reintegrarii, precum si orice alta masura necesara pentru reintegrarea efectiva a salariatului.

Nota! In acelasi timp, angajatorul este obligat sa comunice salariatului data reintegrarii si va reactiva contractul individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).

Este corect ca data reintegrarii sa fie stabilita cu exactitate si sa fie comunicata salariatului intrucat de la aceasta data salariatul va putea fi pontat absent nemotivat daca nemotivat nu se prezinta la locul de munca si, in acelasi timp, pana la aceasta data angajatorul are obligatia sa plateasca salariatului despagubirile dispuse de instanta de judecata.

Atentie! Despagubirile cuvenite salariatului sunt cele dispuse de instanta de judecata prin hotararea judecatoreasca.


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]