Studiu de caz: Obligatia reincadrarii si plata drepturilor salariale

01 Iulie 2011
01 Iulie 2011
Codul fiscalHG 1397/2010reintegrare salariatplata drepturilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atunci cand o neintelegere intre angajator si salariat se solutioneaza prin intermediul instantei de judecata, se ivesc uneori probleme cand societatea care nu a avut castig de cauza este obligata sa aplice hotararea judecatoareasca emisa in urma procesului. Intr-un caz concret de obligatie a reincadrarii si de plata a drepturilor salariale, societatea trebuie sa calculeze in mod corect plata salariilor sau a veniturilor din perioade anterioare.

Astfel, conform art. 57 alin. (2) din Codul fiscal, in cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.

In ceea ce priveste veniturile obtinute in alte cazuri decat functia de baza pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat,  Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Codului fiscal stabilesc la pct. 111 o cota de impozit de 16% care se aplica asupra bazei de calcul determinate astfel, ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.

In acelasi mod se va aplica o regula similara si pentru urmatoarele venituri: indemnizatia lunara a asociatului unic, drepturile de natura salariala acordate de angajator persoanelor fizice ulterior incetarii raporturilor de munca, salariile sau diferentele de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile. Astfel, impozitul pe salariu se evidentiaza in luna platii sumei datorate in baza hotararii judecatoresti si virat bugetului de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare.

In ceea ce priveste metoda de calcul a contributiei de asigurari sociale, potrivit  pct.27 si 28, partea 313.1 din H.G. 44/2004 privind Normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, sunt stabilite urmatoarele:

27. Pentru calculul contributiei de asigurari sociale in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii punctajului lunar prevazut de legea privind sistemul unitar de pensii publice, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada.

28. Pentru calculul contributiilor individuale si al celor datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj si pentru asigurarile sociale de sanatate, precum si al contributiei datorate de angajator pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, in situatia hotararilor judecatoresti ramase definitive si irevocabile prin care se stabilesc obligatii de plata a unor sume sau drepturi reprezentand salarii, diferente de salarii, venituri asimilate salariilor sau diferente de venituri asimilate salariilor, asupra carora exista obligatia platii contributiilor sociale, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada.

In ceea ce priveste contributiile sociale, in situatia in care au fost facute plati in urma unei hotarari judecatoresti, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari se impune reincadrarea in munca a unor persoane, se vor depune declaratii rectificative potrivit legislatiei specifice in vigoare in perioada la care se refera.

De retinut ca, prin art. 6 din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]