Atunci cand un salariat considera ca o companie angajatoare a decis sa il elibere din functie pe nedrept, acesta poate contesta decizia de concediere, apeland la o instanta de judecata.
Daca acesta va castiga cazul, este de la sine inteles ca decizia angajatorului va fi anulata, iar in scurt timp salariatul va trebui sa se reintegreze la locul de munca.
Dar ce se petrece daca institutia in cauza formuleaza apel impotriva acestei hotarari judecatoresti si castiga? Cum se va proceda atunci, ce trebuie sa stie angajatorul?
In speta, analizam o intrebare sosita pe PortalInstitutiiPublice.ro: "La o institutie publica a fost concediat disciplinar un salariat. Salariatul a contestat decizia de concediere si prima instanta de judecata a anulat decizia de concediere. Salariatul este reintegrat si i se platesc drepturile salariale de care ar fi beneficiat intre data concedierii si data reintegrarii.
Institutia publica formuleaza apel impotriva acestei hotarari judecatoresti si castiga. Cum procedeaza acum institutia publica cu salariatul? Ce se intampla cu banii platiti? Dar din punct de vedere fiscal cum trebuie sa procedeze institutia publica?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
In situatia prezentata mai sus, suma incasata cu titlu de despagubiri reprezentand salarii si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pentru perioada cuprinsa intre data incetarii contractului de munca si data admiterii de catre instanta de fond a actiunii reprezinta plata nedatorata, fostul salariat are obligatia de a o restitui.
Acest lucru se petrece ca si consecinta a executarii dispuse in baza titlului executoriu reprezentat de sentinta instantei de fond modificata in tot de instanta de apel.
In acest context, angajatorul care a obtinut desfiintarea hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea salariatului are dreptul la restabilirea situatiei anterioare.
Asadar, angajatorul a avut posibilitatea ca prin cererea de apel sa solicite instantei de apel intoarcerea executarii. Daca nu a solicitat intoarcerea executarii si salariatul nu isi indeplineste de buna voie obligatia de restituire, angajatorul o va putea cere instantei judecatoresti competente potrivit legii.
Ulterior, in baza hotararii judecatoresti a instantei, angajatorul va solicita executarea silita a salariatului in conditiile legii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<