Salariatul concediat contesta decizia angajatorului, iar instanta de judecata ii da dreptate. Cum se va reintegra la locul de munca?

concedieredecizie concediereangajat concediat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atunci cand un salariat considera ca o companie angajatoare a decis sa il elibere din functie pe nedrept, acesta poate contesta decizia de concediere, apeland la o instanta de judecata.



 
Daca acesta va castiga cazul, este de la sine inteles ca decizia angajatorului va fi anulata, iar in scurt timp salariatul va trebui sa se reintegreze la locul de munca.


 
 
Dar ce se petrece daca institutia in cauza formuleaza apel impotriva acestei hotarari judecatoresti si castiga? Cum se va proceda atunci, ce trebuie sa stie angajatorul?



 
In speta, analizam o intrebare sosita pe PortalInstitutiiPublice.ro: "La o institutie publica a fost concediat disciplinar un salariat. Salariatul a contestat decizia de concediere si prima instanta de judecata a anulat decizia de concediere. Salariatul este reintegrat si i se platesc drepturile salariale de care ar fi beneficiat intre data concedierii si data reintegrarii.
Institutia publica formuleaza apel impotriva acestei hotarari judecatoresti si castiga. Cum procedeaza acum institutia publica cu salariatul? Ce se intampla cu banii platiti? Dar din punct de vedere fiscal cum trebuie sa procedeze institutia publica?"

 
 
 
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


 
 
In situatia prezentata mai sus, suma incasata cu titlu de despagubiri reprezentand salarii si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pentru perioada cuprinsa intre data incetarii contractului de munca si data admiterii de catre instanta de fond a actiunii reprezinta plata nedatorata, fostul salariat are obligatia de a o restitui.



 
Acest lucru se petrece ca si consecinta a executarii dispuse in baza titlului executoriu reprezentat de sentinta instantei de fond modificata in tot de instanta de apel.


 
 
 
In acest context, angajatorul care a obtinut desfiintarea hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea salariatului are dreptul la restabilirea situatiei anterioare.


 
 
Asadar, angajatorul a avut posibilitatea ca prin cererea de apel sa solicite instantei de apel intoarcerea executarii. Daca nu a solicitat intoarcerea executarii si salariatul nu isi indeplineste de buna voie obligatia de restituire,  angajatorul o va putea cere instantei judecatoresti competente potrivit legii.


 
 
Ulterior, in baza hotararii judecatoresti a instantei, angajatorul va solicita executarea silita a salariatului in conditiile legii.


 
 
Citeste mai multe despre acest subiect pe PortalInstitutiiPublice


 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedieredecizie concediereangajat concediat

Data aparitiei: 21 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatul concediat contesta decizia angajatorului, iar instanta de judecata ii da dreptate. Cum se va reintegra la locul de munca? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]