Salariatii nu pot renunta la sporurile prevazute de lege

13 Septembrie 2012
13 Septembrie 2012
sporurisalariusalariu de bazacodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:
La o societate multinationala, la angajare s-a negociat salariul astfel: unii au negociat un salariu mai mare nedorind sporuri ( de noapte , de ore suplimentare), altii si-au negociat un salariu mai mic si au dorit sa beneficieze si de sporuri.
Acum cei care nu primesc sporuri sunt nemultumiti. In aceasta situatie se poate propune renegocierea salariului, sau ce alta varianta legala exista?

Raspuns:
Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Sporurile salariale cuvenite angajatilor pot fi stabilite de Codul muncii, de legi speciale, de contractele colective de munca aplicabile sau de contractele individuale de munca.

In Codul muncii sunt prevazute urmatoarele sporuri:
- sporul pentru munca suplimentara (art. 123 alin. 1);
- sporul pentru munca prestata in timpul noptii (art. 126 lit. b);
- sporul pentru acordarea repausului saptamanal in alte zile decat sambata si duminica (art. 137 alin. 3);
- sporul pentru zilele de repaus saptamanal acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depati 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor (art. 137 alin. 5);
- sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala (art. 142 alin.2).

Sporurile reprezinta elemente distincte de salariu de baza, de aceea consideram ca ele trebuiesc evidentiate si calculate separat. Posibilitatea includerii sporurilor in salariu de baza nu este reglementata legal. Temeiul includerii sporurilor in salariul de baza l-a reprezentatat contractul colectiv de munca si nu legea, contract care isi produce efectele juridice numai pe durata existentei acestuia. Astfel, includerea sporurilor in salariul de baza a reprezentat o posibilitate stabilita prin Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2895/2006 din 29/12/2006 Publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29/01/2007, contract care in prezent nu mai este in vigoare.

In practica, insa, prin acordul partilor, angajator si salariat si in prezent unele sporuri sunt incluse in salariu de baza. Insa, unele sporuri nu pot fi incluse in salariu de baza. Sporul pentru munca suplimentara, de exemplu, nu poate fi inclus in salariu de baza intrucat este acordat in functie de numarul de ore suplimentare efectuate de salariat.

Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege, o astfel de tranzactie fiind lovita de nulitate.

Negocierea salariului poate fi solicitata oricand in timpul executarii contractului individual de munca, de oricare dintre partile contractului.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]