Am citit ca sporul maxim de fidelitate (vechime) pe care-l poate acorda o firma este de 25%. Noi acordam un spor maxim de vechime de 30%. Suntem in ilegalitate? Putem documenta acest lucru in regulamentul intern, astfel incat sa continuam in acest fel?
Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 41 alin. (3) lit. d) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010, sporurile minime pentru vechime in munca sunt de minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza. Veti putea observa ca vorbim despre sporurile minime. Aceasta grila are caracter orientativ, indica un procent de pornire pentru angajator. Trebuie retinut ca angajatorul are obligatia respectarii clauzelor contractului colectiv de munca unic la nivel national in situatia in care nu are contract colectiv la nivel de ramura sau la nivel de unitate si, mai ales, trebuie retinut ca nu pot fi clauze la nivel de unitate sub nivelul celor la nivel de ramura si nu pot fi clauze la nivel de ramura sub nivelul celui national.
In concluzie, daca nu beneficiati de clauze mai favorabile la nivel de unitate sau de ramura trebuie sa respectati cel putin clauzele la nivel national care au caracter minimal.
De regula, sporul de vechime si procentele in care se acorda se prevad in contractul colectiv de munca, dar este legala si prevederea acestora in regulamentul intern, cu atat mai mult cu cat la nivelul societatii nu exista contract colectiv de munca.
In ceea ce priveste sporul de 30% la salariul de baza, nu sunteti in ilegalitate, atata timp cat respectati conditiile art. 41 alin. (1) si (2) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, respectiv:
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
(1) salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu si nu sporurile;
(2) sporurile se acorda numai la locul de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.