In cazul concedierii individuale, nu exista un termen reglementat de Codul muncii in care locul de munca desfiintat poate fi reinfiintat asa cum este in cazul concedierii colective.
"In cadrul societatii noastre s-a dispus concedierea individuala a 2 persoane, conform art. 65 alin. (1). Se poate angaja alta persoana pe functia desfiintata sau exista un termen legal ce trebuie respectat, dupa care putem angaja?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In cazul concedierii colective, daca postul este reinfiintat in termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat, fara examen, concurs sau perioada de proba (art. 74 alin. (1) din Codul muncii).
IMPORTANT!
In cazul concedierii individuale ar trebuie respectat acelasi termen de 45 de zile calendaristice, acesta fiind si termenul in care salariatul concediat poate contesta decizia de concediere.
Ori daca angajatorul reinfiinteaza postul sau angajeaza personal nou, instanta poate considera ca desfiintarea locului de munca nu a fost efectiva si nu s-a bazat pe o cauza reala si serioasa.
Evitati greseli cu consecinte grave pe care le puteti face atunci cand concediati un salariat!
Celebrele scene de prin filme, in care patronul ii arata scurt usa angajatului, nu prea au legatura cu lumea reala. Aici, in lumea reala, lucrurile stau cu totul altfel: concedierea este o treaba foarte complexa si extrem de sensibila. E foarte greu sa concediati un angajat, legea pur si simplu functioneaza in favoarea lui.
CD de exceptie: Concedierea perfect legala >>>
Sursa: PortalCodulMuncii