Repausul saptamanal si sporul pentru lucrul in aceasta perioada

contract colectiv de muncaCodul munciisporuri salariale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 04.05.2009 - Gabriela Chirazof

Propun sa incepem saptamana cu un repaus... saptamanal de data aceasta. E reconfortant, nu-i asa?

Repausul saptamanal este reglementat in dispozitiile Capitolului II „Repausuri periodice” – Sectiunea 2 intitulat „Repausul saptamanal” (art. 132 – 133) din Codul muncii.

„Art. 132. - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.”

Din dispozitiile art. 132 alin. (2) coroborat cu alin. (3) din Codul muncii deducem ca in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.



Astfel, in cazul in care salariatul este privat de beneficiul zilelor de repaus saptamanal in zilele de sambata si duminica, legiuitorul a inteles sa instituie in folosul acestuia plata unui spor la salariu, drept subiectiv instituit prin Codul muncii in favoarea salariatului.

Salariatul va beneficia in acest caz de repaus in alte zile (de exemplu luni si marti) si, in plus, de plata unui spor la salariu.

Acordarea in mod alternativ, fie a sporului de repaus saptamanal, fie a zilelor libere in alte zile decat sambata si duminica contravine atat prevederilor anterior mentionate, cat si dispozitiilor art. 38 din Codul muncii, potrivit carora „Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.”

Codul muncii nu prevede cuantumul sporului pentru lucrul pe timpul repausului saptamanal. Revine deci contractului colectiv de munca rolul de a stabili cuantumul acestuia.

Potrivit dispozitiilor Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, sporul pentru lucrul in zilele libere este de 100% din salariul de baza.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiv de muncaCodul munciisporuri salariale

Data aparitiei: 04 Mai 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Repausul saptamanal si sporul pentru lucrul in aceasta perioada Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]