legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Repausul saptamanal si sporul pentru lucrul in aceasta perioada

contract colectiv de muncaCodul munciisporuri salariale

Editorial, 04.05.2009 - Gabriela Chirazof

Propun sa incepem saptamana cu un repaus... saptamanal de data aceasta. E reconfortant, nu-i asa?

Repausul saptamanal este reglementat in dispozitiile Capitolului II „Repausuri periodice” – Sectiunea 2 intitulat „Repausul saptamanal” (art. 132 – 133) din Codul muncii.

„Art. 132. - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.”

Din dispozitiile art. 132 alin. (2) coroborat cu alin. (3) din Codul muncii deducem ca in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.Astfel, in cazul in care salariatul este privat de beneficiul zilelor de repaus saptamanal in zilele de sambata si duminica, legiuitorul a inteles sa instituie in folosul acestuia plata unui spor la salariu, drept subiectiv instituit prin Codul muncii in favoarea salariatului.

Salariatul va beneficia in acest caz de repaus in alte zile (de exemplu luni si marti) si, in plus, de plata unui spor la salariu.

Acordarea in mod alternativ, fie a sporului de repaus saptamanal, fie a zilelor libere in alte zile decat sambata si duminica contravine atat prevederilor anterior mentionate, cat si dispozitiilor art. 38 din Codul muncii, potrivit carora „Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.”

Codul muncii nu prevede cuantumul sporului pentru lucrul pe timpul repausului saptamanal. Revine deci contractului colectiv de munca rolul de a stabili cuantumul acestuia.

Potrivit dispozitiilor Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, sporul pentru lucrul in zilele libere este de 100% din salariul de baza.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiv de muncaCodul munciisporuri salariale

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 04 Mai 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Repausul saptamanal si sporul pentru lucrul in aceasta perioada Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariul minim pentru calculul contributiei la fondul pentru handicap. Domeniul constructiiIntrebare: Societatea nostra aplica masurile pentru constructori (cod CAEN 2223) Ce salariul de baza minim brut pe tara folosim la calculul contributiei pentru fondul handicapati in baza noilor reglementari care au completat si modificat Legea 448/2006, 2.230 sau 3.000 care este salariul minim pentru "constructori". Noi credem ca ar trebui sa folosim 2.230 dar vrem sa stim si opinia dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Indemnizatia pentru concediu crestere copil intra in baza de calcul al indemnizatiei de maternitateIntrebare: Avem o angajata care s-a intors din concediu crestere copil pe data de 24.08.2020 si a intrat o luna in concediu fara salariu (pana pe 24.09). La intoarcerea din concediu fara salariu va intra direct in concediu de risc maternal (este gravida). Perioada de concediu crestere copil se considera stagiu de cotizare? Cum calculez concediul medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]