Medicii de familie au anuntat nu vor semna contractul-cadru pe 2011 in forma sa actuala, considerand ca acest act legislativ va afecta grav serviciile medicale si tratamentele care trebuie oferite pacientilor, dar si intretinerea cabinetelor. Reprezentantii acestei categorii sociale au mentionat ca vor actiona in justitie orice norma care „incalca legislatia in vigoare si drepturile fundamentale ale pacientilor si cadrelor medicale”.
De asemenea, medicii de familie au spus ca vor solicita organismelor de control abilitate sa verifice modul in care Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor Sociale au gestionat banii contribuabililor.
“Ne este afectata profesia, suntem pusi sa platim programul de informare al MS si sa “editam carduri”, in loc sa consultam pacientii, ni se impune munca fortata fara asigurarea celor necesare, suntem umiliti in permanenta aruncand vina dezastrului din sistem asupra medicilor”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei.
Cadrele medicale resping ideea ca unui bolnav cronic sa i se accepte o singura reteta odata la trei luni, in conditiile in care acesta are mai multe boli asociate, care necesita tratamente, si uneori din cauza starii de sanatate trebuie sa ajunga la doctor de mai multe ori.
O alta prevedere care ii nemultumeste pe medicii de familie este cea care ii obliga pe acestia sa asigure continuitatea asistentei medicale primare in centrele de permanenta, unde vor primi pacienti, de luni pana vineri, între orele 15.00 şi 8 dimineaţa, iar în weekend, de la 8 dimineata sambata pana la aceeasi ora a zilei de duminica.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
Contractul-cadru, in forma sa actuala, urmeaza sa intre in vigoare de la 1 aprilie.