Acordarea stimulentului de insertie. Studiu de caz lamuritor

stimulent de insertieacordare stimulent de insertiestimulent de insertie cccccc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Luam ca exemplu situatia unei mame care a solicitat concediu pentru crestere copil pana la implinirea varstei de 1 an. Copilul implineste varsta de 1 an la 16.06.2015. Tatal solicita concediu crestere copil 1 luna, in perioada 15.05.15 - 14.06.2015. Mama revine la serviciu la data de 15.05.2015.

Cu ajutorul specialistilor vom stabili daca in aceste conditii mama beneficiaza de stimulentul de insertie?

Mai mult, vom stabili cand ar trebui sa se intoarca mama la serviciu pentru a beneficia de stimulentul de insertie?

Raspunsul expertului PortalCodulMuncii.ro:

Asa cum prevede art  7 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR (indicator social de referinta).

1 IRS este egal cu 500 lei.

Stimulentul de insertie se acorda dupa cum urmeaza:

a)pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, oricand, pe toata perioada.

In cazul in care solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se acorda incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul, daca aceasta realizeaza venituri profesionale.

Asadar, daca copilul implineste varsta de 1 an la data de 16 iunie 2015, mama copilului ar trebui sa revina la serviciu , in situatia in care tatal copilului nu ar indeplini conditiile pentru a intra in concediu crestere copil sau in situatia in care tatal copilului ar fi necunoscut, la data de 17 iunie a.c.

In concluzie,  30 de zile, ultima luna din concediu crestere copil pana la implinirea varstei de un an este perioada cuprinsa intre 17 mai si 17 iunie. Cum 17 mai este in zi de repaus saptamanal salariata poate reveni la locul de munca la data de 18 mai si tot la aceeasi data poate intra tatal copilului in concediu crestere copil.

In speta solicitarea concediului se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie acordandu-se incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an.

Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stimulent de insertieacordare stimulent de insertiestimulent de insertie cccccc

Data aparitiei: 27 Martie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Acordarea stimulentului de insertie. Studiu de caz lamuritor Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]