Cu ajutorul specialistilor vom stabili daca in aceste conditii mama beneficiaza de stimulentul de insertie?
Mai mult, vom stabili cand ar trebui sa se intoarca mama la serviciu pentru a beneficia de stimulentul de insertie?
Raspunsul expertului PortalCodulMuncii.ro:
Asa cum prevede art 7 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR (indicator social de referinta).
1 IRS este egal cu 500 lei.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Stimulentul de insertie se acorda dupa cum urmeaza:
a)pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, oricand, pe toata perioada.
In cazul in care solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se acorda incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul, daca aceasta realizeaza venituri profesionale.
Asadar, daca copilul implineste varsta de 1 an la data de 16 iunie 2015, mama copilului ar trebui sa revina la serviciu , in situatia in care tatal copilului nu ar indeplini conditiile pentru a intra in concediu crestere copil sau in situatia in care tatal copilului ar fi necunoscut, la data de 17 iunie a.c.
In concluzie, 30 de zile, ultima luna din concediu crestere copil pana la implinirea varstei de un an este perioada cuprinsa intre 17 mai si 17 iunie. Cum 17 mai este in zi de repaus saptamanal salariata poate reveni la locul de munca la data de 18 mai si tot la aceeasi data poate intra tatal copilului in concediu crestere copil.
In speta solicitarea concediului se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie acordandu-se incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro