Anul viitor, mai mult de 50% dintre angajatorii romani intentioneaza sa creasca salariile in 2015. In acelasi timp, aproximativ 43% dintre angajatori nu au in plan acordarea de stimulente financiare suplimentare pentru a-si pastra salariatii, conform unui studiu KPMG pe un esantion de 456 de manageri de companii din 8 state din Europa Centrala si de Est.
Conform studiului, 26% dintre managerii si proprietarii de firme care doresc sa creasca salariile angajatilor anul viitor urmaresc mariri intre 2% si 4,9%.
23% dintre respondenti au declarat ca doresc sa acorde cresteri salariale intre 5% si 10%, conform raportului "Pulsul Economiei", realizat de firma de consultanta.
Raportul vizeaza aceste tari: Romania, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia.
4% dintre managerii din Romania au declarat ca vizeaza majorari de salarii de peste 10% si 3% dintre angajatori au spus ca salariile angajatilor ar putea fi mai mari cu pana la 1,9%.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Portal Codul Muncii
In acelasi timp, 2% dintre leaderii de companii au de gand sa tai salariile angajatilor lor cu mai mult de 10% anul viitor.
Cat despre angajari, studiul arata ca 47% dintre angajatorii din Romania nu vor face schimbari majore in 2015 si 41% dintre angajatori intentioneaza sa ofere noi locuri de munca.
16% dintre respondenti estimeaza ca vor avea loc taieri de personal. Dintre acestia, 6% declara ca au de gand sa reduca numarul angajatilor cu mai mult de 10%.
Conform studiului 53% dintre companii mizeaza pe cresterea productivitatii angajatilor pentru marirea cifrei de afaceri in 2015. Exporturile, activitatile de marketing si cererea interna se numara printre sursele principale pe care se mizeaza pentru imbunatatirea rezultatelor financiare.