Conform art. 34 din OG nr. 129/2000, republicata, societatile comerciale, companiile si societatile nationale, unitatile cooperatiste, regiile autonome si alte institutii pot efectua cheltuieli pentru formarea profesionala a salariatilor, cheltuieli care se deduc, dupa caz, din impozitul pe profit sau din impozitul pe venit.
In cadrul unei institutii (ambasada), o persoana va face un curs de secretariat pentru a indeplini corect sarcinile din prostul de receptionist. Vom vedea daca prevederile de mai sus se aplica si in cazul unei ambasade.
Raspuns:
In ceea ce priveste impozitul pe profit cheltuielile pentru formarea si perfectionarea profesionala a personalului angajat sunt cheltuieli efectuate in scopul obtinerii de venituri, deductibile, in baza prevederilor art. 21 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal .
In cazul veniturilor din activitati independente, pentru care venitul net se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, in conformitate cu prevederile pct. 38 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal cheltuielile cu pregatirea profesionala pentru contribuabili si salariatii lor, potrivit legii sunt cheltuieli deductibile.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Legis Plus Legislatia Muncii
In cazul societatilor comerciale platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor nu se pune problema deductibilitatii cheltuielilor pentru pentru formarea si perfectionarea profesionala a personalului angajat intrucat la stabilirea bazei impozabile asupra careia se aplica cota de impozit de 3% nu se iau in considerare cheltuielile efectuate.
In cazul acestora, baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie, conform art. 112 indice 7 din Codul fiscal , veniturile din orice sursa, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
d) veniturile din subventii de exploatare;
e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii.
In ceea ce priveste beneficiarul, potrivit art. 55 alin. (4) lit. n) cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatului legata de activitatea desfasurata de acesta pentru angajator nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.