Update 19.09.2023:
Conform Proiectului de lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, publicat in cursul zilei de 19 septembrie de Ministerul Finantelor, regulile in privinta tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta par sa se fi schimbat. Concret, proiectul care urmeaza sa se aplice incepand de anul viitor, precizeaza ca voucherele de vacanta vor fi acordate numai pentru angajatii din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, iar valoarea acestora va creste la 1600 de lei, de anul viitor.
De asemenea, se mentioneaza si ca valoarea indemnizatiei de hrana/tichetelor de masa/normei de hrana nu poate depasi, anual, contravaloarea a doua salarii minim brute pe tara/an/persoana valabile la data de 1 ianuarie 2019.
In cadrul proiectului publicat de Ministerul Finantelor se poate vedea ca:
"Cheltuielile privind voucherele de vacanta sau alte drepturi acordate conform reglementarilor legale sau contractelor colective de munca nu pot depasi anual, in perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoana".
"Limitarea cuantumului sporului de conditii periculoase sau vatamatoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 lei, in timp ce acordarea indemnizatiei de hrana sau tichetelor de masa se va adresa numai angajatilor din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut. (...)
Cheltuielile privind drepturile de hrana/indemnizatia de hrana/tichete de masa/norma de hrana indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementarilor legale sau conform contractelor colective de munca nu pot depasi anual contravaloarea a doua salarii minim brute pe tara/an/persoana valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizata cu indicele pretului de consum comunicat de Institutul National de Statistica, incepand cu ianuarie 2025".
Totodata, in cazul tichetelor de masa se va calcula impozit de 10% asupra venitului brut din care se deduce contributia de asigurari sociale de sanatate datorata si retinuta la sursa:
"In cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentand echivalentul in lei al tichetelor de masa acordate de angajatori in beneficiul angajatilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, daca sumele sunt acordate in aceleasi limite si conditii, precum si cu aceleasi destinatii ca cele prevazute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul in lei al biletelor de valoare mentionate anterior se poate acorda angajatilor care nu beneficiaza de astfel de bilete de valoare".
Stire initiala din 18.09.2023 Vesti mai putin bune in ceea ce ii priveste pe bugetari, avand in vedere ca noile masuri fiscale ii vor afecta pe cei cu venituri lunare de peste 8.000 de lei net. Concret, acestia vor ramane fara bonuri de masa, iar anuntul a fost facut de premierul Marcel Ciolacu.
Precizam ca decizia apare intr-un pachet de masuri fiscale pe care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, conform declaratiilor oficiale.
Marcel Ciolacu a raspuns ca "Nu va fi nimic impozitat, la orice venit se plateste CASS, nimeni nu va pierde, stiti foarte bine ca s-au marit de la 30 de lei la 35 de lei si urmeaza de la 1 ianuarie la 40 de lei."
Premierul a tinut sa mentioneze ca salariatii de la stat cu venituri mai mari de 8.000 de lei nu vor mai beneficia de bonurile de masa, conform
news.ro.
"Acele tichete se dau intr-un numar destul de consistent in acest moment, cu adevarat nu se vor mai da in sistemul bugetar tichete de masa pentru cei care au venituri peste 8.000 de lei net, (...) Marea problema este in primul rand ca la emitere se cere comision 3%, la colectare se cere 3% iar la cele necheltuite devin profit al companiilor de tichete. Eu cred ca acest lucru este total incorect. Nu vor disparea, si societatea respectiva trebuie sa traiasca din ceva, dar mi se par niste comisioane mult prea mari care se reflecta in pretul alimentelor. Solutia este sa stam la masa si sa hotaram”, a mai adaugat Marcel Ciolacu.
De asemenea, premierul a mai precizat si ca masurile fiscale sunt agreate de o luna de zile si ca nimic nu se va face pe ascuns.
”Eu mi-as dori sa fac o sedinta extraordinara, sa bag pe prima lectura. Astazi, cu certitudine voi avea o discutie cu ministrul de Finante si cu presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, sa le punem in transparenta, prima lectura, astfel incat sa inchidem tot calendarul. Deci nu va fi nimic ascuns”, a concluzionat Marcel Ciolacu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<