Tichete de masa si vouchere de vacanta, acordate doar bugetarilor cu venituri sub 14.000 lei?

bonuri de masa bugetaritichete de masa bugetari
Tichete de masa si vouchere de vacanta, acordate doar bugetarilor cu venituri sub 14.000 lei?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Update 19.09.2023:
 
Conform Proiectului de lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, publicat in cursul zilei de 19 septembrie de Ministerul Finantelor, regulile in privinta tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta par sa se fi schimbat. Concret, proiectul care urmeaza sa se aplice incepand de anul viitor, precizeaza ca voucherele de vacanta vor fi acordate numai pentru angajatii din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, iar valoarea acestora va creste la 1600 de lei, de anul viitor.
 
De asemenea, se mentioneaza si ca valoarea indemnizatiei de hrana/tichetelor de masa/normei de hrana nu poate depasi, anual, contravaloarea a doua salarii minim brute pe tara/an/persoana valabile la data de 1 ianuarie 2019.
 
In cadrul proiectului publicat de Ministerul Finantelor se poate vedea ca:
 
"Cheltuielile privind voucherele de vacanta sau alte drepturi acordate conform reglementarilor legale sau contractelor colective de munca nu pot depasi anual, in perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoana".
 
"Limitarea cuantumului sporului de conditii periculoase sau vatamatoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 lei, in timp ce acordarea indemnizatiei de hrana sau tichetelor de masa se va adresa numai angajatilor din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut. (...)
 
Cheltuielile privind drepturile de hrana/indemnizatia de hrana/tichete de masa/norma de hrana indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementarilor legale sau conform contractelor colective de munca nu pot depasi anual contravaloarea a doua salarii minim brute pe tara/an/persoana valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizata cu indicele pretului de consum comunicat de Institutul National de Statistica, incepand cu ianuarie 2025".
 
Totodata, in cazul tichetelor de masa se va calcula impozit de 10% asupra venitului brut din care se deduce contributia de asigurari sociale de sanatate datorata si retinuta la sursa:
 
"In cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentand echivalentul in lei al tichetelor de masa acordate de angajatori in beneficiul angajatilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, daca sumele sunt acordate in aceleasi limite si conditii, precum si cu aceleasi destinatii ca cele prevazute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul in lei al biletelor de valoare mentionate anterior se poate acorda angajatilor care nu beneficiaza de astfel de bilete de valoare".
 
 
Stire initiala din 18.09.2023

Vesti mai putin bune in ceea ce ii priveste pe bugetari, avand in vedere ca noile masuri fiscale ii vor afecta pe cei cu venituri lunare de peste 8.000 de lei net. Concret, acestia vor ramane fara bonuri de masa, iar anuntul a fost facut de premierul Marcel Ciolacu.
 
Precizam ca decizia apare intr-un pachet de masuri fiscale pe care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, conform declaratiilor oficiale.
 
Marcel Ciolacu a raspuns ca "Nu va fi nimic impozitat, la orice venit se plateste CASS, nimeni nu va pierde, stiti foarte bine ca s-au marit de la 30 de lei la 35 de lei si urmeaza de la 1 ianuarie la 40 de lei."
 
Premierul a tinut sa mentioneze ca salariatii de la stat cu venituri mai mari de 8.000 de lei nu vor mai beneficia de bonurile de masa, conform news.ro.
 
"Acele tichete se dau intr-un numar destul de consistent in acest moment, cu adevarat nu se vor mai da in sistemul bugetar tichete de masa pentru cei care au venituri peste 8.000 de lei net, (...) Marea problema este in primul rand ca la emitere se cere comision 3%, la colectare se cere 3% iar la cele necheltuite devin profit al companiilor de tichete. Eu cred ca acest lucru este total incorect. Nu vor disparea, si societatea respectiva trebuie sa traiasca din ceva, dar mi se par niste comisioane mult prea mari care se reflecta in pretul alimentelor. Solutia este sa stam la masa si sa hotaram”, a mai adaugat Marcel Ciolacu.
 
De asemenea, premierul a mai precizat si ca masurile fiscale sunt agreate de o luna de zile si ca nimic nu se va face pe ascuns. 
 
”Eu mi-as dori sa fac o sedinta extraordinara, sa bag pe prima lectura. Astazi, cu certitudine voi avea o discutie cu ministrul de Finante si cu presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, sa le punem in transparenta, prima lectura, astfel incat sa inchidem tot calendarul. Deci nu va fi nimic ascuns”, a concluzionat Marcel Ciolacu. 
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bonuri de masa bugetaritichete de masa bugetari

Data aparitiei: 19 Septembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tichete de masa si vouchere de vacanta, acordate doar bugetarilor cu venituri sub 14.000 lei? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]