SSM: Primele de asigurare voluntara de sanatate. Ce contributii si impozite trebuie platite?

08 Iulie 2013
08 Iulie 2013
SSMprimele de asigurare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Incepand cu data de 01.07.2013, societatea noastra a incheiat un contract de asigurare facultativa de sanatate pentru angajatii societatii, costul primelor de asigurare fiind suportat de catre societate. Ce regim fiscal (impozit si contributii) au aceste prime de asigurare, atat din punctul de vedere al angajatorului, cat si al angajatului?

Raspuns: Art. 296 indice 4 lit. a) din Codul fiscal stabileste ca baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul salariatilor include veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca.

Conform art. 296 indice 18 alin. (5) din acelasi cod, calculul contributiilor sociale individuale se realizeaza prin aplicarea cotelor prevazute la alin. (3) asupra bazei lunare de calcul prevazute la art. 296 indice 4, corectata cu veniturile specifice fiecarei contributii in parte, cu exceptiile prevazute la art. 296 indice 15 si, dupa caz, la art. 296 indice 16.

Astfel, la calculul contributiilor individuale se exclud din baza de calcul, exceptiile prevazute la art. 296 indice 15 si, dupa caz, la art. 296 indice 16.
Pentru angajatori, baza de calcul a contributiilor sociale o reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariati sau de persoanele care realizeaza venituri asimilate salariului asupra carora exista obligatia platii contributiilor sociale individuale.

Potrivit art. 296 indice 15 lit. p) pct. 5 din Codul fiscal, nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale  contributiile platite la fondurile de pensii ocupationale, contributiile platite la fondurile de pensii facultative, primele aferente asigurarilor profesionale si asigurarilor voluntare de sanatate, suportate de angajator pentru salariatii proprii, in limitele de deductibilitate prevazute de lege, dupa caz.

Asadar, primele de asiguratre voluntara de sanatate nu intra in baza de calcul in limitele de deductibilitate.

Conform art. 21 alin. (3) lit. k) din Codul fiscal, cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, sunt deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 250 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Astfel cum se precizeaza in normele metodologice, sunt deductibile la determinarea profitului impozabil, potrivit prevederilor art. 21 alin. (3) lit. k) din Codul fiscal, cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate efectuate de angajator potrivit Legii privind reforma in domeniul sanatatii nr. 95/2006, cu modificarile și completarile ulterioare. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb LEU/EURO comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor.

Astfel, primele de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajator, in limita echivalentului in lei a 250 euro intr-un an fiscal:

- intra in baza de calcul al impozitului pe venit;
- sunt deductibile fiscal;
- nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]