Va reamintim ca, utilitatile si chiria suportate de angajator sunt avantaje in natura, conform Codului fiscal, art. 76 alin. (3) lit. b).
Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la: b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei.
"Societatea noastra doreste sa inchirieze un apartament cu scopul de al pune la dispozitie salariatiilor cu domiciliul la o distanta mai mare de 65 km (locuinta de serviciu). 1. Ne puteti ajuta cu un model de act aditional la contractul de munca sau ce anume trebuie sa contina acesta? 2. Ce regim fiscal au cheltuielile cu inchirierea/intretinerea apartamentului? Si acestea sunt considerate venituri de natura salariala pentru salariati si trebuiesc impozitate?
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Chiria si utilitatile suportate de angajator sunt avantaje conform Codului fiscal, art. 76 alin. (3) lit. b).
Astfel, cazare (chiria) si utilitatile (servicii) reprezinta avantaje in natura.
ATENTIE!
Sunt excluse de la aceasta regula locuintele de serviciu, dar chiria nu se incadreaza in locuinta de serviciu. De asemenea, se exclude de la aceasta regula chiria suportata de angajator pe perioada delegarii salariatului.
Astfel, conform art. 76 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, nu reprezinta venit impozabil, contravaloarea folosintei locuintei de serviciu sau a locuintei din incinta unitatii ori caminului militar de garnizoana si de unitate, potrivit repartitiei de serviciu, numirii conform legii sau specificitatii activitatii prin cadrul normativ specific domeniului de activitate, compensatia lunara pentru chirie pentru personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si compensarea diferentei de chirie, suportata de persoana fizica, conform legilor speciale.
Art. 29 alin. (1) din Norma metodologica pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuintei 114/1996 stabileste ca locuintele de serviciu si cele de interventie fac parte din patrimoniul agentilor economici sau al institutiilor publice centrale ori locale si se administreaza in interesul acestora prin inchiriere salariatilor proprii, contractul de inchiriere fiind accesoriu la contractul individual de munca.
Asadar, locuinta de serviciu este o locuinta aflata in proprietatea angajatorului. Or, in situatia expusa angajatorul suporta o chirie. Totodata, inteleg ca salariatii nu se afla in delegare astfel incat angajatorul sa fie obligat sa suporte cheltuielile cu cazarea.
In situatia expusa, atat chiria cat si utilitatile reprezinta avantaj salarial asupra carora salariatii datoreaza toate taxele salariale.
In contractul individual de munca, se poate mentiona: Angajatorul se obliga sa asigure salariatului cazare intr-o locuinta inchiriata in acest scop.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<