legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Contributii la pensii facultative suportate de angajator si de salariat. Implicatii fiscale

Legea 571/2003Codul fiscalcontributiipensiiangajator

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati care a decis sa suporte in numele salariatilor contributiile la un fond de pensii privat in valoare de 100 ron pentru fiecare angajat incepand cu data de 01.07.2012. Vom vedea astfel ce masuri se aplica din punct de vedere fiscal (deductibilitate, impunere, contributii) in cazul in care exista cativa angajati care contribuie si individual la un fond privat de pensii, cu sume cuprinse intre 100 si 300 ron.

Raspuns:

Din punct de vedere a impozitului pe veniturile din salarii, conform pct. 77 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , nu sunt considerate avantaje contributiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pe participant.

Art. 296 indice 15 lit. p) pct 5 din Codul fiscal exclude de la plata contributiilor sociale pensiile facultative suportate de angajatori in limita de deductibilitate.

Astfel, cu privire la contributia la fondurile de pensii facultative suportata de angajator se disting urmatoarele:

- intre 0 - 400 euro anual pe fiecare participant - nu reprezinta venit de natura salariala si nu se cuprinde in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii.
- sumele ce depasesc limita de 400 de euro reprezinta avantaj de natura salariala. Asupra acestora se vor calcula impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii aferente veniturilor salariale.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (3) lit. j) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cheltuielile efectuate in numele unui angajat la schemele de pensii facultative, sunt deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Pct. 35 indice 1 din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca intra sub incidenta prevederilor art. 21 alin. (3) lit. j) din Codul fiscal cheltuielile inregistrate de angajator in numele unui angajat la schemele de pensii facultative, efectuate potrivit Legii 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400  euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor.

Astfel, daca cuantumul contributiei suportate de angajator este sub 400 euro pe an, aceste sume:
- sunt deductibile la calculul profitului impozabil;
- nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit;
- nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale.

Salariatul beneficiaza de deducere contributiilor la pensii facultative suportate de el la calculul impozitului pe venit, in limita a a 400 euro in conditiile art. 57 alin. (2) din Codul fiscal.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 571/2003Codul fiscalcontributiipensiiangajator

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 27 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Contributii la pensii facultative suportate de angajator si de salariat. Implicatii fiscale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru BucatarIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu Fisa postului pentru Bucatar, Cod COR 512001.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Arhitect Urbanism Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu Fisa de post pentru Arhitect Urbanism Cod COR 216402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]