Contributii la pensii facultative suportate de angajator si de salariat. Implicatii fiscale

27 Iulie 2012
27 Iulie 2012
Legea 571/2003Codul fiscalcontributiipensiiangajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati care a decis sa suporte in numele salariatilor contributiile la un fond de pensii privat in valoare de 100 ron pentru fiecare angajat, incepand cu data de 01.07.2012. Vom vedea astfel ce masuri se aplica din punct de vedere fiscal (deductibilitate, impunere, contributii) in cazul in care exista cativa angajati care contribuie si individual la un fond privat de pensii, cu sume cuprinse intre 100 si 300 ron.

Raspuns:

Din punct de vedere a impozitului pe veniturile din salarii, conform pct. 77 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , nu sunt considerate avantaje contributiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pe participant.

Art. 296 indice 15 lit. p) pct 5 din Codul fiscal exclude de la plata contributiilor sociale pensiile facultative suportate de angajatori in limita de deductibilitate.

Astfel, cu privire la contributia la fondurile de pensii facultative suportata de angajator se disting urmatoarele:

- intre 0 - 400 euro anual pe fiecare participant - nu reprezinta venit de natura salariala si nu se cuprinde in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii.
- sumele ce depasesc limita de 400 de euro reprezinta avantaj de natura salariala. Asupra acestora se vor calcula impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii aferente veniturilor salariale.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (3) lit. j) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, sunt deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Pct. 35 indice 1 din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca intra sub incidenta prevederilor art. 21 alin. (3) lit. j) din Codul fiscal cheltuielile inregistrate de angajator in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, efectuate potrivit Legii 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400  euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor.

Astfel, daca cuantumul contributiei suportate de angajator este sub 400 euro pe an, aceste sume:
- sunt deductibile la calculul profitului impozabil;
- nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit;
- nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale.

Salariatul beneficiaza de deducere contributiilor la pensii facultative suportate de el la calculul impozitului pe venit, in limita a a 400 euro in conditiile art. 57 alin. (2) din Codul fiscal.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]