"O societate care are salariati ce lucreaza cu victime ale traficului de persoane intr-un mediu dificil, doreste sa acorde salariatilor servicii de terapie respectiv consiliere psihologica specializata pentru a ii ajuta sa nu fie afectati de ceea ce vad zilnic desfasurandu-si activitatea. Aceste servicii de consiliere psihologica sunt considerate avantaje in natura sau pot fi considerate ca fiind necesare desfasurarii activitatii zilnice, fara a implica taxe suplimentare la salariu?"
Raspunsul specialistilor:
Nu exista nicio prevedere legala care stabileasca ca serviciile de terapie psihologica nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si contributiilor sociale. Mai mult, nu exista nicio prevedera legala care sa stabileasca ca in situatia salariatilor care lucreaza cu victime ale traficului de persoane angajatorul are obligatia sa suporte serviiciile de terapie psihologica de care beneficiaza salariatii.
De aceea, serviciile oferite gratuit salariatilor (de terapie psihologica) reprezinta avantaje in baza art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.
Potrivit ar. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal:
(3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decatpretulpietei;
Asupra acestor servicii suportate de angajator se datoreaza si contributii sociale in baza art. 139 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<