Prime acordate de sarbatori, nementionate in CIM. Ce sanctiuni riscati?

art 76 codul fiscal venituri netaxabilesume netaxabile 300 lei
Prime acordate de sarbatori, nementionate in CIM. Ce sanctiuni riscati?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este sanctiunea fiscala pentru acordarea primei de Paste/Craciun de 300 ron netaxabil (impozit salariu, taxe CAS si CASS), acordata in baza art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, fara ca aceasta prima sa fie mentionata in CIM , CCM sau orice alt document?
 
Pentru a evita sanctiunile fiscale, in ce document (in afara de CCM) trebuie sau este recomandat sa fie mentionata aceasta suma de 300 lei acordata de Craciun sau de Paste, cf. art. 76 lin 4 lit a) din Codul fiscal?
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, in cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie
din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
 
cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
 
cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
 
cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
 
In conditiile de mai sus, aceste venituri nu se cuprind in baza de impozitare lunara a contributiilor sociale obligatorii ( CAS, CASS si CAM) (art. 142 lit. b) din Codul fiscal, art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, art. 220 alin. (2) din Codul fiscal ).
 
Partea care depaseste valoarea maxima de 300 lei, reprezinta venit impozabil din salarii si se va datora impozit pe venit din salarii si contributii sociale obligatorii (CAS, CASS si CAM) (Norme Metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal).
 
Prin urmare, daca cadourile nu sunt acordate conform contractului de munca, vor fi reconsiderate in venituri salariale taxabile cu toate taxele aferente veniturilor salariale la care se calculeaza dobanzi si penalitati.  
 
Cadourile pot fi reglementate si prin contractul individual de munca prin incheierea unui act aditional nu doar prin contractul colectiv de munca.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
art 76 codul fiscal venituri netaxabilesume netaxabile 300 lei

Data aparitiei: 05 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Prime acordate de sarbatori, nementionate in CIM. Ce sanctiuni riscati? Nota: 5 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]