Care este sanctiunea fiscala pentru acordarea primei de Paste/Craciun de 300 ron netaxabil (impozit salariu, taxe CAS si CASS), acordata in baza art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, fara ca aceasta prima sa fie mentionata in CIM , CCM sau orice alt document?
Pentru a evita sanctiunile fiscale, in ce document (in afara de CCM) trebuie sau este recomandat sa fie mentionata aceasta suma de 300 lei acordata de Craciun sau de Paste, cf. art. 76 lin 4 lit a) din Codul fiscal?
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, in cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie
din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
In conditiile de mai sus, aceste venituri nu se cuprind in baza de impozitare lunara a contributiilor sociale obligatorii ( CAS, CASS si CAM) (art. 142 lit. b) din Codul fiscal, art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, art. 220 alin. (2) din Codul fiscal ).
Partea care depaseste valoarea maxima de 300 lei, reprezinta venit impozabil din salarii si se va datora impozit pe venit din salarii si contributii sociale obligatorii (CAS, CASS si CAM) (Norme Metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal).
Prin urmare, daca cadourile nu sunt acordate conform contractului de munca, vor fi reconsiderate in venituri salariale taxabile cu toate taxele aferente veniturilor salariale la care se calculeaza dobanzi si penalitati.
Cadourile pot fi reglementate si prin contractul individual de munca prin incheierea unui act aditional nu doar prin contractul colectiv de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<