Este renuntarea la contractele part time o solutie buna? Ce zic specialistii

impozitare contracte part timecontract part time impozitcodul fiscal contract part time
Este renuntarea la contractele part time o solutie buna? Ce zic specialistii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dupa cum probabil ati observat, orice sursa de venit care pare sa genereze o evaziune fiscala este “ajustata” imediat. Asa s-a intamplat si cu contractele de munca part-time, care de la 1 August 2022 au un alt regim de impozitare!
 
Conform noii legislatii venitul luat in calcul la impozitare va fi salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile si nu venitul realizat de salariat. Masura are ca scop descurajarea angajatorilor, care in incercarea de a reduce sarcina fiscala, incheie contracte de munca cu timp partial in situatii in care activitatea desfasurata ar presupune un program normal de munca. Astfel, angajatorul datoreaza contributii sociale calculate pentru o baza de calcul diminuata fata de cea reala. 
 
In vederea eliminarii unei astfel de practici, a „muncii la gri”, la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, pentru veniturile realizate in baza contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, inclusiv in cazul celor care prevad plata in acord, se va lua in calcul salariului minim brut pe tara garantat in plata. 
 
Rentrop&Straton impreuna cu specialistii in taxe si impozite colaboratori va ofera acum lucrarea sinteza: Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022, detalii AICI >>>
 
Scopul lucrarii? Pentru a va:
  • lamuri contextul legislativ
  • face cunoscute exceptiile de la aplicarea legii
  • ajuta sa intelegeti ca renuntarea la contractele part time nu este o solutie buna intotdeauna
  • arata aspectele avantajoase ale legii
  • economisi timpul pentru cunoasterea si aplicarea corecta a legii!
 

Contracte part-time sau cu norma intreaga de timp? Cand alegeti, ce alegeti pentru profitabilitate maxima?
 

 
Informatiile din lucrare sunt utile unei functionari profitabile a firmei si vizeaza cunoasterea:
 
  • noilor reglementari legislative privind baza de calcul a impozitarii pentru contractele part-time (definitie si referinte legislative privind contractul part-time, formatul obligatoriu pentru valabilitate, durata muncii si repartizarea profgramului de lucru, conditii de modificare, orele suplimentare de lucru, detalii aici >>>
     
  • modului corect de calcul al impozitelor - conform OG 16/2022 aplicabila cu 01.08.2022, cei care, indiferent de norma, au un salariu realizat in luna, mai mic decat valoarea unui salariu minim vor plati contributii sociale la nivel de un salariu minim. Cat CAS si cat CASS? (vedeti in lucrare!) exceptiilor de la regula - pentru care NU se aplica noua lege.
 
Pentru ca au fost identificate anumite situatii in care se afla salariatii, pentru care angajatorul nu este obligat la plata contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata. 
 

 

Nu dati pe pere (amenzi ANAF) ce luati pe mere (contracte cu baza ilegala de impozitare)!
 

 
Noile masuri adoptate au scopul descurajarii angajatorilor, care in incercarea de a reduce sarcina fiscala, incheie contracte de munca cu timp partial in situatii in care activitatea desfasurata ar presupune un program normal de munca. In acest fel, angajatorul datoreaza contributii sociale utilizand o baza de calcul diminuata fata de cea reala, iar angajatului ii este afectat dreptul la pensie, dar si nivelul de trai. 
 
In lucrare gasiti sfaturi privind decizia corecta legata de tipul de contract incheiat, astfel incat:
  • nici dvs. ca angajator sa nu platiti mai mult statului
  • nici angajatul sa nu fie dezavantajat
  • legea sa fie respectata
  • sa fiti protejat impotriva acuzatiilor de evziune fiscala si amenzile aferente!
 
Economisiti timp, energie si bani! Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 pentru decizii rapide si actiuni profitabile bugetului firmei dvs., detalii AICI >>>
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitare contracte part timecontract part time impozitcodul fiscal contract part time

Data aparitiei: 31 Octombrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Este renuntarea la contractele part time o solutie buna? Ce zic specialistii Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]