"Evolutia salariilor a fost resimtita in toate zonele. Acest lucru se explica prin concurenta tot mai puternica intre companii pe piata fortei de munca. In acest moment, multi angajatori se confrunta cu foarte mari dificultati in a gasi personalul necesar, in prima faza, si in a-i retine, in a doua faza", declara Adrian Stanciu, CEO Smartree, companie care a realizat analiza Smartree Workforce Index.
Lipsa fortei de munca in domenii precum IT si Retail
Analiza mai arata un fapt cu care se confrunta angajatorii care activeaza in Romania: lipsa fortei de munca. Cel putin in domenii precum IT si Retail, care sunt puse in situatia de a-si infrana procesul de dezvoltare, din pricina lipsei de personal.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Tocmai pentru a atrage candidati, firmele care doresc sa se dezvolte au ales sa apeleze la introducerea bonusarii, adica marirea valorii bonusurilor deja oferita. In acest sens, s-a ajuns la practicarea metodei de recrutare direct de la companiile competitoare, ceea ce a dus si la marirea salariilor.
In domeniile Financiar-bancar si Asigurari au avut loc cele mai mici cresteri salariale.
Astfel, s-a inregistrat o crestere de 22,34% a bonusurilor in al treilea trimestru, fata de perioada similara a anului trecut.
Conform analizei, managerii nu mai considera ca este necesar sa astepte pana la sfarsitul anului pentru a le oferi bonusuri angajatilor, ci realizeaza acest fapt de-a lungul anului. Desigur, acestia evalueaza performanta si rezultatele mai des, pentru a vedea daca aceste metode au rolul de a stimula angajatii sa lucreze mai eficient.
In al treilea trimestru al anului curent s-a inregistrat o crestere de 7% a numarului de angajari, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Astfel, cresterea salariului si marirea valorii bonusurilor par sa dea roade.
Firmele din Romania considera ca este criza de forta de munca: de ce nu se ocupa joburile disponibile
Mai bine de 72% dintre locurile de munca scoase la concurs de catre companii nu sunt ocupate, Romania confrandu-se cu un adevarat deficit de forta de munca, mai multe despre aceasta criza poti citi aici.