Verificarea inregistrarii contractului de munca in Revisal si la ITM este posibila pentru orice salariat care doreste sa se asigure ca relatia sa de munca este legala si corect evidentiata. Aceasta procedura ofera transparenta si garanteaza respectarea drepturilor angajatului, inclusiv plata contributiilor la asigurarile sociale si vechimea in munca.
Angajatorii au obligatia legala de a inregistra contractele de munca in Revisal si de a le transmite catre ITM inainte ca salariatul sa inceapa activitatea. In acest articol, vom explica cum se poate verifica aceasta inregistrare, ce obligatii revin angajatorului si ce masuri se pot lua in cazul unor nereguli.
Cum verifici daca esti angajat?
Intrebarea "cum verific daca sunt angajat cu acte in regula" este perfect legitima, deoarece este important sa te asiguri ca ai un raport de munca legal si beneficiezi de toate drepturile prevazute de lege.
Exista mai multe modalitati de a verifica statutul tau de angajat, si anume:
1. Verificarea inregistrarii contractului de munca in Revisal. Primul si cel mai important document care atesta statutul de angajat este contractul individual de munca. Acesta trebuie sa fie semnat atat de angajator, cat si de angajat si trebuie sa contina toate elementele esentiale prevazute de Codul Muncii: durata contractului, salariul, programul de lucru, atributiile postului si alte clauze specifice.
Insa contractul de munca nu trebuie doar semnat, ci si transmis in Registrul General de Evidenta a Salariatilor (Revisal) cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii sau in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii unei modificari in ceea ce priveste salariul, indemnizatiile, etc. Pentru a verifica inregistrarea contractului de munca in Revisal, poti solicita angajatorului dovada inregistrarii.
2. Verificarea calitatii de asigurat. O alta optiune de a vedea daca esti angajat cu acte in regula este sa verifici daca angajatorul iti plateste contributiile sociale de sanatate. Calitatea de asigurat se poate verifica accesand direct portalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
3. Solicitare ITM. Poti depune o solicitare la ITM pentru a verifica daca figurezi in evidentele acestora.
Daca in urma verificarilor realizate descoperi ca nu esti angajat cu acte in regula, trebuie sa semnalezi acest lucru. Poti contacta Inspectoratul Teritorial de Munca, care are competenta de a verifica legalitatea raporturilor de munca si de a sanctiona angajatorii care nu respecta legislatia muncii.
IMPORTANT DE STIUT!
Inspectorii ITM vor controla angajatorul in cauza fara sa furnizeze numele celui care a facut sesizarea!
Verificarea prin angajator
Asa cum am mentionat, pentru a verifica inregistrarea contractului in Registru, poti solicita de la angajator o dovada in acest sens. Mai exact, poti cere copia Revisal-ului transmis catre ITM sau „Raportul per salariat” generat din aplicatia Revisal. Acest document contine detalii esentiale, precum data angajarii, salariul si eventualele suspendari ale contractului de munca. De asemenea, contractul de munca ar trebui sa includa un numar unic de inregistrare, atribuit in urma transmiterii Revisal.
De asemenea, poti solicita in scris angajatorului copii ale documentelor din dosarul personal al salariatului. Acest dosar cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.
Conform legii, angajatorul are obligatia de a elibera, in termen de cel mult 15 zile de la solicitare, copiile documentelor din dosarul salariatului sau copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa.
Documentele furnizate in copie trebuie sa fie certificate pentru conformitate cu originalul, fiind semnate de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita.

Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz

Protectia datelor personale la locul de munca Ghid practic de implementare

40 Modele de Regulament Intern
IMPORTANT DE STIUT!
Angajatorul este responsabil de pastrarea registrului electronic si a dosarelor personale in conditii de securitate si durabilitate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 677/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, acesta raspunde pentru orice prejudiciu cauzat salariatului sau altor persoane fizice ori juridice prin nerespectarea acestor obligatii.
Verificarea prin REVISAL
In conformitate cu Legea nr. 144/2022 si Hotararea nr. 1.164/2022, salariatii si fostii salariati vor putea accesa online Revisal pentru a vizualiza, descarca si tipari propriile date. Accesul la platforma va fi posibil pe baza unui nume de utilizator si a unei parole, care pot fi obtinute de la sediul ITM.
Totusi, este important de stiut ca, desi procedura de acces online al salariatilor sau fostilor salariati la datele din Revisal a fost aprobata, este nevoie si de actualizarea aplicatiei ca sa permita tehnic accesul angajatilor. Este preconizat ca acest lucru sa se intampla in mai 2025, insa pana atunci salariatii isi pot verifica datele fie prin angajator, fie prin ITM.
Super oferta pentru tine si familia ta - Alege produsele care ti se potrivesc din platforma RSonline.
Verificarea la ITM
Persoanele care doresc sa verifice situatia contractului lor de munca pot trimite solicitare la ITM sau se pot adresa direct (la ghiseu) Inspectoratului Teritorial de Munca din judetul in care isi desfasoara activitatea. Acolo vor primi un raspuns imediat (pe loc) privind statutul lor de angajat.
Procedura este simpla: solicitantul se prezinta la ITM cu buletinul si completeaza un formular standard prin care acesta isi exprima acordul pentru interogarea bazei de date Revisal. Pe baza formularului, inspectorul de munca acceseaza in timp real baza de date nationala a contractelor de munca si furnizeaza pe loc informatii complete despre existenta unui contract activ, angajatorul actual, data angajarii, tipul contractului (perioada determinata sau nedeterminata), precum si alte detalii relevante privind istoricul angajarilor inregistrate legal in sistemul national.
Aceasta modalitate rapida de verificare reprezinta una dintre cele mai sigure metode prin care o persoana poate confirma oficial daca este inregistrata in munca legal si daca beneficiaza de toate drepturile sociale aferente.
Obligatiile angajatorilor la semnarea unui contract de munca
Pentru a fi la curent cu principalele drepturi ale salariatilor in relatia de munca cu un angajator, va detaliem in cele ce urmeaza obligatiile angajatorilor la semnarea unui contract de munca:
1. Angajatorul trebuie sa transmita salariatului un exemplar in original al contractului de munca inainte de prima zi de munca. Exemplarul primit de salariat trebuie sa fie semnat de angajator, iar documentul va ramane la angajat. Daca salariatul nu primeste contractul de munca inainte de inceperea activitatii, angajatorul poate fi amendat cu 1.500 - 2.000 lei.
2. Angajatorul trebuie sa inmaneze salariatului fisa postului. Acest document contine atributiile postului, trebuie semnata de angajat si angajator si trebuie transmisa tot inainte de inceperea muncii.
3. Angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii despre clauzele esentiale care vor fi trecute contract. De asemenea, angajatorul nu poate modifica contractul de munca fara acordul salariatului.
4. Angajatorul trebuie sa inregistreze contractul in Revisal si sa plateasca contributiile social obligatorii. Codul Muncii prevede in mod expres aceste obligatii.