De ce au devenit angajatii dependenti de bonurile de masa

24 Noiembrie 2010
24 Noiembrie 2010
tichete de masatichete cadou
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Din pachetul de beneficii extrasalariale pe care il primeste un angajat, bonurile de masa sunt cel mai des intalnite. Par un avantaj neglijabil, insa raspandirea lor atat de larga a format o piata de peste un miliard de euro. De unde vin aceste tichete si de ce au devenit angajatii dependenti de ele?

La supermarket, multi scot la casa numerar, ceva mai putini platesc cu cardul si poate la mai bine de jumatate dintre cei care stau la rand in fata noastra vedem celebrele tichete de masa. Le scot tacticos, le completeaza pe loc si le desprind unul cate unul din carnetul special in care sunt legate. Si le vedem tot mai des, atata vreme cat numarul de magazine cu care emitentii de tichete au incheiat parteneriate si numarul angajatilor care le primesc la salariu a atins un nivel impresionant. Iata si cifrele: din circa 4,2 milioane de angajati, peste doua milioane primesc bonuri de masa de la companiile la care lucreaza. Aceste tichete sunt insa oferite doar in mediul privat.

De altfel, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell 2010, realizat de PricewaterhouseCoopers, tichetele de masa reprezinta cel mai oferit beneficiu de companiile din Romania - 89% dintre companiile chestionate spun ca includ acest beneficiu in pachetul extrasalarial al angajatilor si cam asa au stat lucrurile si in anii trecuti, cand, in medie, procentul ajungea la circa 75%. Atractia acestui tip de beneficii tine de facilitatile fiscale pe care le ofera. Astfel, tichetele de masa, tichetele de vacanta si tichetele - cadou au adus importante beneficii fiscale companiei care le ofera, fiind deductibile la calculul impozitului pe profit si scutite de la plata contributiilor social-salariale si social-patronale. Incepand cu luna iulie, legea a fost modificata, iar aceste tichete au devenit impozabile cu cota de 16%, corespunzatoare impozitului pe venituri din salarii, platibil de angajat.

Initiativa a fost in mod repetat criticata de angajati si angajatori deopotriva, insa in destul de putine cazuri a reprezentat un motiv pentru a exclude tichetele de masa din pachetul de beneficii.

Raman, chiar si asa, beneficiile cele mai eficiente financiar pe care le pot oferi angajatorii, iar angajatii le pun in topul listei de preferinte tocmai datorita accesului imediat si foarte putin conditionat in ceea ce priveste utilizarea lor. La o valoare fixa de 8,72 de lei pentru un tichet de masa si, in general, la 22 de bonuri primite lunar, un angajat poate merge la cumparaturi si umple cosul cu produse necesare pentru o saptamana sau doua. Cei 192 de lei reprezinta, in cele din urma, o suma destul de mica, asa ca, in cazul celor mai multi angajatori, tichetele de masa reprezinta doar o parte din pachetul de beneficii extrasalariale, completat de alte produse sau servicii, precum asigurarile de sanatate sau primele acordate la ocazii speciale.

Chiar daca la nivel individual nu vorbim de sume uriase, penetrarea lor in piata a ajuns la un nivel atat de avansat, incat s-a creat o industrie de servicii care se ridica la peste un miliard de euro, potrivit datelor Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete (APET). Pentru a intelege mai bine dimensiunea reala a acestei piete, facem cateva comparatii - este de aproximativ cinci ori mai mare decat valoarea pietei de publicitate si cam tot de atatea ori depaseste piata serviciilor de consultanta, insa se apropie valoric de dimensiunea pietei produselor farmaceutice, spre exemplu.

Din totalul tichetelor-cadou emise pe parcursul unui an, 40% sunt oferite de Craciun. Valoarea nominala a unui tichet cadou poate fi stabilita, la alegerea companiei client, intre 10, 20, 30, 40 sau 50 de lei. Suma totala oferita fiecarui beneficiar este deductibila in limita a 150 de lei, insa, dupa cum spun reprezentantii Edenred, de sarbatori angajatorii sunt mai generosi, asa ca, in medie, ofera tichete in valoare de 200 de lei.

Potrivit APET, peste jumatate dintre beneficiarii de tichete de masa lucreaza in companii cu peste 250 de angajati, 26% lucreaza in companii care au intre 50 si 249 de angajati, iar 19% provin din companii mai mici, cu cel mult 49 de angajati.

Sursa: Business magazin

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]