Pentru incadrarea in munca, pe teritoriul Romaniei, a unei persoane care nu detine cetatenie romana sau cetatenia altui stat membru al Uniunii Europene (UE) ori al Spatiului Economic European (SEE), angajatorului ii revine obligatia de a-i obtine viitorului angajat autorizatie de munca. In acest scop angajatorul va depune o cerere motivata, referitoare la necesitatea incadrarii in munca a respectivei persoane, insotita de o serie de documente la formatiunea teritoriala a Oficiului Roman pentru Imigrari din judetul in care are sediul social.
OUG 56/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste care sunt documentele necesare pentru incadrarea in munca si detasarea strainilor in Romania. Acest documente au in vedere de tipul de autorizatie de munca, si anume:
- pentru lucratorii permanenti;
- pentru lucratorii detasati;
- lucratorii sezonieri;
- lucratorii stagiari;
- sportivi;
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Portal Codul Muncii
- autorizatie de munca nominala;
- autorizatie de munca pentru lucratorii transfrontalieri
- autorizatie de munca pentru lucratorii inalt calificati.
Asa cum prevede OUG 56/2007, pentru fiecare tip de autorizatie de munca este necesara depunerea unor documente specifice care sa ateste pregatirea profesionala a persoanei straine. Astfel ca, pentru eliberarea autorizatiei de munca pentru lucratorii permanenti, conform art. 7 lit. j), j1) si k) din OUG 56/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, documentele privind pregatirea profesionala a persoanei straine, care insotesc cererea angajatorului sunt:
j) atestatul de recunoastere a studiilor necesare ocuparii functiei pentru care se solicita eliberarea autorizatiei de munca, eliberat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in conditiile prevazute de legislatia in domeniu, sau diploma de studii eliberata de institutii de invatamant acreditate in Romania;
j1) atunci cand este cazul, documente care atesta obtinerea in Romania sau in alt stat membru al Uniunii Europene a calificarii profesionale necesare ocuparii functiei pentru care se solicita eliberarea autorizatiei de munca;
k) copiile documentelor care atesta pregatirea profesionala obtinuta in afara sistemului de invatamant sau, dupa caz, care atesta experienta profesionala, traduse si supralegalizate in conditiile legii.
Art. 9 alin. (1) lit. a) si b) din OUG 56/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede faptul ca in vederea obtinerii autorizatiei de munca pentru lucratorii sezonieri, documentele care sa ateste pregatirea profesionala a persoanei straine si care insotesc cererea angajatorului sunt dupa cum urmeaza:
a) copia actului de studii necesar pentru incadrarea in functia sau in meseria pentru care se solicita eliberarea autorizatiei de munca, tradus si supralegalizat in conditiile legii;
b) copiile documentelor care atesta pregatirea profesionala obtinuta in afara sistemului de invatamant sau, dupa caz, care atesta experienta profesionala, traduse si supralegalizate in conditiile legii.
Obtinerea autorizatiei de munca pentru lucratori sezonieri se face in baza acelorasi documente ca in cazul lucratorilor sezonieri, in acord cu dispozitiile art. 9 alin. (2) lit. a) si b) din OUG 56/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul lucratorilor stagiari, transfrontalieri, precum si pentru lucratorii detasati, autorizatia de munca, angajatorul va depune aceleasi documente precum cele pentru obtinerea autorizatiei de munca pentru lucratorii permanenti.
Autorizatia de munca pentru lucratorii inalt calificati se obtine in urma depunerii dovezii pregatirii profesionale a persoanei straine, potrivit dispozitilor art. 14 indice 1 lit. b) si c), astfel:
b) atestatul de recunoastere a studiilor, eliberat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in conditiile prevazute de legislatia in domeniu, sau diploma de studii, eliberata de institutii de invatamant acreditate in Romania, care face dovada obtinerii unei calificari din invatamantul postliceal sau superior necesare ocuparii functiei pentru care se solicita eliberarea autorizatiei de munca, atat in cazul profesiilor reglementate, cat si in cazul profesiilor nereglementate;
c) acolo unde este cazul, documente care sa ateste obtinerea in Romania sau in alt stat membru al UE, ca urmare a unei experiente profesionale cu un nivel de cunostinte comparabil cu calificarile din invatamantul postliceal sau superior, a calificarii profesionale superioare necesare ocuparii functiei pentru care se solicita eliberarea autorizatiei de munca, numai in cazul profesiilor reglementate.