Venitul minim european va fi implementat in Romania pana in 2024?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
17 Februarie 2023
17 Februarie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
salariu minim europasalariu minim europeanvenitul minim european romania
Venitul minim european va fi implementat in Romania pana in 2024?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE 17.02.2023
 
Conform ultimelor legiferari europene, Romania, dar si alte state europene, membre ale Uniunii Europene trebuie sa implementeze venitul minim european adecvat pana in 2024. Aceste aspecte sunt binevenite, avand in vedere ca salariatii romani vor avea doar de castigat, fiindca veniturile lor minime ar creste simtitor, conform unei analize realizate de reprezentantii EY Romania, citata de Agerpres.
 

Romania are unul dintre cele mai mici salarii din UE

 
Nu este un secret faptul ca, din cele mai recente date Eurostat cu privire la salariul minim lunar, reiese ca Romania se pozitioneaza printre ultimele tari din UE, pe locul 20 din 22, doar inaintea Ungariei si Bulgariei, pe o scara a acestui indicator cuprins intre 2.387 euro in Luxemburg si 399 euro in Bulgaria. Romania are un salariu de aproximativ peste 600 de euro. Tema venitului minim este pozitionata in continuare cu prioritate pe agenda de lucru a institutiilor europene, in special ca anumite tari au nevoie ca aceste venituri minime sa creasca.
 
Parlamentul European a adoptat in toamna anului trecut Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat in UE, iar din momentul intrarii in vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispozitie doi ani pentru a transpune prevederile acesteia in legislatia locala.


UPDATE 17.06.2022:

Vesti bune pentru cetatenii romani si cei europeni, avand in vedere ca ministrii Muncii din Uniunea Europeana au reusit sa ajunga la un acord, in cursul datei de 16 iunie, in ceea ce priveste salariul minim european.

Acest anunt a fost facut chiar de ministrul Muncii, Marius Budai, in cadrul unei postari pe pagina sa de Facebook:
 
"Astazi, in cadrul lucrarilor Consiliului EPSCO, ministrii Muncii din Uniunea Europeana s-au pus de acord asupra propunerii de Directiva privind instituirea salariului minim european. Personal, cred ca unul dintre rolurile noastre principale este acela de a lupta impotriva saraciei in munca. Atunci cand vorbim de dezvoltare incluziva la nivelul Uniunii Europene este clar ca avem nevoie de un astfel de instrument. Oamenii sunt intotdeauna pe primul loc".

Stire initiala din noiembrie 2021:

Comisia Europeana face mai multi pasi in acest sens, asa ca Parlamentul European ar putea adopta un salariu minim la nivel de UE, la un moment dat.
 
Recent, Comisia pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din UE a cerut ca tarile membre sa analizeze daca salariile minime legale sunt suficiente, tinand cont de cativa factori importanti, in ceea ce priveste bunastarea unei persoane.
 
Se vor lua in calcul puterea de cumparare, conditiile de munca si asigurarea unei vieti decente, conform directivelor Parlamentului European.
 
In acest sens, salariul minim in statele membre UE, inclusiv Romania, urmeaza sa fie stabilit de catre autoritatile nationale tinand cont de nivelul international recunoscut de 60% din salariul median brut si 50% din salariul minim brut, conform proiectului lansat de europarlamentarii din Comisia pentru munca, observa Adevarul.
 
Salariul minim european in Romania
 
„Statele membre vor evalua si raporta asupra gradului de adecvare a salariilor minime statutare si vor putea folosi valori indicative de referinta pentru a-si orienta evaluarea gradului de adecvare a salarului minim statutar in relatie cu nivelul general al salariilor brute, cum ar fi acele niveluri folosite in mod obisnuit in plan international, de 60% din salariul median brut si 50% din salariul minim brut. Aproape toate statele membre UE care au salariu minim statutar se situeaza sub acest nivel", conform Comisiei Europene.
 
Daca aceasta directiva va intra in vigoare, va fi aplicabila tuturor categoriilor de salariati, indiferent daca muncesc la privat sau la stat.
 
Proiectul salariului european nu a fost inca aprobat de Parlamentul european, dar odata ce se va petrece acest lucru negocierile cu statele membre vor incepe, pentru a se stabili un salariu demn, prin care sa fie asigurata o viata decenta tuturor cetatenilor europeni.
 
Va reamintim ca in Romania, in momentul de fata, salariul minim brut este de  2.550 lei pe luna, ceea ce inseamna ca un angajat ia in mana un salariu minim net de aproximativ 1.524 de lei.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]