Asa se face ca Romania se afla pe locul 9 intr-un top de specialitate, iar Pilonul II si III au un randament real de 5%, conform unui raport realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), citat de Ziarul Financiar.
Iar lucrurile stateau si mai bine in 2015, atunci cand fondurile private de pensii romanesti se situau pe pozitia 8.
Se pare ca cele mai bune rezultate au fost obtinute anul trecut de fondurile de pensii private din Polonia si din Irlanda, cu un randament real de peste 8%, adus participantilor.
Nu la fel de bine stau lucrurile in ceea ce priveste fondurile de pensii private din Cehia, care au avut un castig real negativ anul trecut de 1,2%, iar fondurile din Islanda au inregistrat un randament negativ de -0,3%.
Daca ar fi sa facem o analiza a randamentului generat de fondurile private din Romania, de la infiintare si pana in 2016, am putea observa ca statul roman se situeaza pe locul 2, in acest sens.
Portal Codul Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Doar de fondurile de pensii din Croatia au depasit la acest capitol Romania, care au avut un randament de 9,6%, de la infiintare si pana anul trecut.
Pilonul II de pensii. Ce randament are sistemul de pensii administrate privat
Romanii trebuie sa stie ca sistemul de pensii administrate privat, adica Pilonul II, a acumulat fonduri in valoare de 38 de miliarde de lei in conturile celor 7 milioane de participanti, de la aparitia sa, in anul 2007.
Astfel, este demn de mentionat ca are un randament mediu anual de 9,1%, arata rapoartele prezentate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).
In cei 10 ani, 75% dintre investitii au fost alocate in obligatiuni si 14% in titluri de stat, iar mai bine de 90% din bani au fost directionati catre economia Romaniei...citeste mai multe despre Pilonul II de pensii aici >>>>