Toate beneficiile sociale care se raporteaza la Indicatorul Social de Referinta (ISR) vor creste de la 1 martie 2022, ca urmare a majorarii cu 5,1% a acestui indicator.
Potrivit Legii nr.225/2021, incepand cu anul 2022, ISR se majoreaza, in luna martie a fiecarui an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv comunicat de Institutul National de Statistica (INS). Acest indicator sta la baza stabilirii cuantumurilor prestatiilor de somaj si al unor masuri active, precum si al beneficiilor de asistenta sociala.
Despre acest subiect am discutat deja in urma cu putin timp.
Iata care sunt acele
venituri care vor CRESTE de la 1 martie 2022, datorita actualizarii indicatorului social de referinta,
LISTA COMPLETA AICI >>>
Rata medie anuala a inflatiei care va sta la baza stabilirii noilor cuantumuri de prestatii sociale si beneficii de asistenta sociala este de 5,1%, ceea ce inseamna ca valoarea ISR creste de la 500 de lei la 525,5 lei.
Beneficiile de asistenta sociala care sunt raportate la ISR sunt: ajutorul social, alocatia pentru sustinerea familiei, alocatia lunara de plasament, prestatiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulti si copii), nivelul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului si al indemnizatiei de acomodare, sprijinul pentru adoptatori si ajutorul pentru refugiati.
Ca urmare a aplicarii noii valori a ISR, baza de calcul pentru indemnizatia de somaj va fi majorata de la 375 de lei la 394 de lei, prima de insertie va creste de la 1.500 la 1.576 de lei si subventia pentru persoane marginalizate, de la 2.000 la 2.102 lei, informeaza Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
Acelasi procent de crestere, de 5,1%, va fi aplicat si in cazul beneficiilor de asistenta sociala. Spre exemplu, ajutorul social urmeaza sa creasca de la 142 la 149 de lei, indemnizatia minima pentru cresterea copilului, de la 1.250 la 1.314 lei, iar indemnizatia lunara pentru persoanele cu handicap se majoreaza astfel: de la 350 la 369 de lei (grav), de la 265 la 279 de lei (accentuat).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<