"O persoana are doua concedii medicale, un concediu medical pe perioada internarii in perioada 11.04.2024-13.04.2024 si unul la externare pe perioada 14.04.2024-17.04.2024. Este corect ca ,,data acordarii zi/luna/an pe ambele concedii medicale sa fie trecuta data de 14.04.2024?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 9 alin. (4) si 11 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005:
(4)Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru urmatoarele situatii:
Ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>
a) in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare in spital;
c) pentru imobilizare in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de catre medicul ortoped/chirurg;
d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile;
e) in caz de carantina;
f) pentru pacientii cu afectiuni oncologice.
g)in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii, potrivit legii;
h) in cazul unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevazute la art. 18 alin. (5).
i) pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice;
j) pentru supravegherea si ingrijirea copilului pentru care sa dispus masura carantinei sau a izolarii.
k) in caz de deces al beneficiarului sau, dupa caz, al pacientului cu afectiuni oncologice.
l)pentru certificatele de risc maternal in continuare;
m) in cazul transferului pacientului la alt spital.
Art. 11
(1) Medicul curant din spital elibereaza certificatele de concediu medical numai in ziua externarii pacientului.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care durata internarii cuprinde perioade din doua sau mai multe luni calendaristice, caz in care medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.
Avand in vedere reglementarile de mai sus daca salariatul a fost externat in data de 14, certificatele de concediu medicau au fost corect eliberate in data de 14.
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti de la legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<