OFICIAL! Modelul certificatului de concediu medical a fost modificat. Ce noi tipuri de concedii au fost introduse?

model unic certificat medicalconcediu afectiuni oncologiceaccidente de munca
OFICIAL! Modelul certificatului de concediu medical a fost modificat. Ce noi tipuri de concedii au fost introduse?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE 20.04.2022
 
Recent, a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si al CNAS 1.165/218/2022, publicat in data de 16.04.2022 in Monitorul oficial nr. 378 si care modifica Ordinul nr. 1.192/745/2020.
 
Concret, este vorba despre introducerea in certificatul de concediu medical a unor noi tipuri de concedii - cel pentru ingrijirea unui bolnav de cancer, dar si cel acordat pentru ingrijirea unui copil suferind de afectiuni sau boli infectocontagioase.

Proiectul de ordin pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, insotit de referatul de aprobare a fost pus in dezbatere publica.
 
In conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pune urmatoarele acte normative in transparenta decizionala, iar observatiile si propunerile la proiectul de act normativ se pot transmite pana in cea de a 10-a zi de la data afisarii pe site a proiectului, detalii aici >>>
 

Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice

 
Prin Legea nr. 24/2022 au fost modificate si completate prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate in sensul instituirii unui nou tip de concediu medical si indemnizatie aferenta, respectiv concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani. In acest context, prin normele de aplicare ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 s-a asigurat punerea in aplicare a prevederilor legale de nivel primar, dupa cum urmeaza:
 
- S-a asigurat implementarea dreptului la concediu medical si indemnizatie aferenta pentru asiguratii care ingrijesc un pacient cu afectiuni oncologice. Astfel, s-a reglementat acordarea unui nou tip de concediu medical pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani.
 
- In acest caz, certificatul de concediu medical se elibereaza, de catre medicul curant al pacientului oncologic, persoanei asigurate care, cu acordul pacientului oncologic, il insoteste pe acesta la interventii chirurgicale si tratamente.
 
 

Ingrijire copil bolnav boli infectocontagioase
 

Totodata, prin Legea nr. 73/2022, prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, urmarindu-se instituirea unei forme speciale a concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 18 ani si a indemnizatiei corespunzatoare, in cazul copilului aflat in carantina sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase, acordate asiguratilor pentru care nu s-a dispus masura izolarii sau a carantinei si a caror activitate nu se poate presta de la domiciliu.
 
In acest context, prin normele de aplicare ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 au fost puse in aplicare prevederile legale de nivel primar in vederea asigurarii implementarii dreptului la concediu medical pentru supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, in cazul copilului pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii in conditiile Legii nr. 136/2020, pentru asiguratii pentru care nu se dispune masura izolarii sau a carantinei.
 
De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 36^1 lit. c) din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru calculul si plata indemnizatiilor, platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa respinga la plata certificatele de concediu medical completate eronat de catre medicii prescriptori.
 
In acest context, pentru evitarea disfunctionalitatilor privind acordarea concediilor medicale si eliminarea riscului de neplata a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate aferente certificatelor de concediu medical completate gresit de catre medici sau in situatia utilizarii unui formular a carui valabilitate a incetat se impune reglementarea modului de corectare a acestor erori.
 
 

Modelul unic al certificatului de concediu medical
 

Astfel, pentru aplicarea in mod unitar a prevederilor legale referitoare la modelul unic al certificatului de concediu medical, imprimat cu regim special, care constituie document de plata si in baza caruia se acorda indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, propunem modificarea art. 10 alin. (2) din  Anexa 2 la Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 1192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
 

Ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice 

 
Aceste reglementari, implica, deopotriva, introducerea in formularul certificatului de concediu medical a doua noi coduri de indemnizatie in vederea identificarii separate a certificatelor acordate pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani, respectiv pentru supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, in cazul copilului pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii, precum si modificarea instructiunilor in sensul inscrierii codurilor corespunzatoare ale indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru aceste tipuri de concedii.
 
In consecinta, pentru punerea in aplicare a masurilor mai sus mentionate, a fost elaborat proiectul de ordin al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru modificarea si completarea Ordinului nr. 1192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, pe care il supunem aprobarii.
 
 
ORDIN pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale...iata textul complet al proiectului de Ordin aici >>>
 
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
model unic certificat medicalconcediu afectiuni oncologiceaccidente de munca

Data aparitiei: 20 Aprilie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OFICIAL! Modelul certificatului de concediu medical a fost modificat. Ce noi tipuri de concedii au fost introduse? Nota: 4 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]