Instructiuni pentru acordare concediu medical si indemnizatie carantina Coronavirus si nu numai

concediu medicalindemnizatie carantina 2020Certificatul de concediu medical pentru carantina
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a emis un set de instructiuni, in atentia medicilor de familie, medicilor specialist si asiguratilor, privind acordarea de concediu medical si indemnizatie pentru carantina.
 
Pentru aplicarea unitara a prevederilor legale privind acordarea concediului medical si a indemnizatiei pentru carantina, va facem cunoscut urmatoarele:
 
In cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina.
 
Concediul si indemnizatia pentru carantina sunt reglementate de prevederile OUG nr. 158/ 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completatile ulterioarte, si ale Normelor de aplicare a prevedrilor acesteia, aprobate prin ordinul MS/ CNAS nr. 15/ 1311/ 2018, cu modificarile si completarile ulterioare.


 
 
 
Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.
 
Certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de catre medicul curant asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita in certificatul eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica.
 
In caz de carantina, certificatul de concediu medical se poate elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau pentru luna anterioara.
 
Durata concediilor medicale pentru carantina nu se cumuleaza cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afectiuni.
Daca durata perioadei de carantina stabilita de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica depaseste 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
 
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina reprezinta 75% din baza de calcul stabilita potrivit legii si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
 
In concluzie, medicii curanti (medic de familie sau medic specialist) elibereaza formularul de concediu medical pentru carantina pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica, la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, utilizand codul de indemnizatie 07 si codul de diagnostic 994.


 
 
 
 
In cazul certificatelor medicale acordate pentru carantina nu se aplica restrictia prevazuta la art. 20 alin. (1) din Anexa la Ordinul MS/ CNAS nr. 15/ 1311/ 2018, potrivit caruia medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boala, in una sau mai multe etape, intrucat carantina semnifica o suspiciune a unei personae de a fi contaminata cu o boala transmisibila si nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boala).
 
 Sursa: CAS Brasov
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medicalindemnizatie carantina 2020Certificatul de concediu medical pentru carantina

Data aparitiei: 19 Martie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Instructiuni pentru acordare concediu medical si indemnizatie carantina Coronavirus si nu numai Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]