legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Indemnizatie asociat unic - contributii CASS, CAS,Impozit - mar '06

Intrebare:

    As dori sa ma informati referitor la indemnizatia lunara a asociatului unic, si anume:

1. Directorul nostru este asociat unic si are, pe langa dividendele cuvenite, prin decizia data tot de el, o indemnizatie lunara fixa, denumita "indemnizatia lunara a asociatului unic"

2. Din ce fonduri (pe ce cheltuieli se suporta ea?) si ce contributii i se opresc? Societatea plateste ceva?

    Pana acum i-am oprit (si virat, desigur) din brutul acestei indemnizatii sanatatea 6,5% (desi nu are contract individual cu Casa de sanatate), si o contributie sociala stabilita prin contract cu Casa de Pensii in anul 2003, in procent de 34% (asa era atunci) din venitul asigurat de atunci si impozit pe venit calculat in ultimul an la 16% din suma bruta.

    As dori sa-mi precizati, daca se poate, si din ce se opresc aceste contributii (spre ex. cele de asigurari sociale), cat i se retine asociatului cat achita societatea si din ce cheltuieli?

Raspuns:

     Din cuprinsul intrebarii dumneavoastra nu rezulta daca persoana la care faceti referire, are exclusiv calitatea de asociat unic, beneficiar al unei indemnizatii lunare, sau cumuleaza aceasta calitate cu cea de salariat in baza unui contract individual de munca avand functia de Director (directorul poate fi numai angajat al unei unitati).

     Cu toate acestea, avand in vedere viramentul contributiei la casa de pensii, inclinam sa credem ca este vorba despre un asociat care nu are si calitatea de angajat al societatii, premiza de la care vom porni in urmatoarea analiza.

CASS: Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, asimileaza indemnizatia lunara a asociatului unic, veniturilor salariale in vederea impunerii.

       In aceste conditii, asociatul unic are obligatia de a plati o contributie individuala lunara in cota de 6,5% aplicata asupra veniturilor asimilate salariilor (asupra indemnizatiei lunare a asociatului unic), asa cum stabileste Ordinul CNAS nr. 221 din 4 noiembrie 2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind contributia de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.

     In privinta contributiei datorata de angajator, atat Ordinul CNAS nr. 221 din 4 noiembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare cat si notele de indrumare transmise de CNAS, stabilesc ca unitatea care plateste indemnizatia asociatului unic, va avea obligatia de plata a unei contributii de 7% raportata la fondul din care se efectueaza plata drepturilor asimilate salariilor (fond separat).

CAS: In situatia in care asociatul unic nu are calitatea de salariat, nu beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare si realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie , va avea obligatia sa se asigure in sistemul public de pensii pe baza unei declaratii de asigurare.

      Baza lunara de calcul a CAS o va constitui venitul lunar prevazut in declaratia de asigurare (indemnizatia lunara a asociatului unic), fara a se putea situa sub plafonul de ¼ din salariul mediu brut pe economie si fara a putea depasi de 5 ori acest nivel.

      Asiguratul va plati prin rapotare la acest venit, cota CAS corespunzatoare conditiilor de munca in care-si desfasoara activitatea – deci pentru conditii normale de munca, cota CAS pentru anul 2006 este de 30% (din care se scade un procent de 0,75% aferent contributiei de asigurari sociale de sanatate).

IMPOZIT: Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, asimileaza indemnizatia lunara a asociatului unic, veniturilor salariale in vederea impunerii, cota de impozitare fiind de 16%, fara a beneficia de deducere personala

Contributia de asigurari sociale de sanatate: Incepand cu ianuarie 2006, cota CAS datorata de asociatul unic se va diminua cu 0,75%.

       Acest procent (aplicat asupra indemnizatiei supuse impozitului pe venit) va fi virat obligatoriu de asigurat catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in baza Declaratiei prevazuta in Anexa nr. 4 la Ordinul M.S. nr. 60 din 27 ianuarie 2006, pentru acordarea concediilor medicale si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate.

de LegislatiaMuncii.ro


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 06 Martie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Indemnizatie asociat unic - contributii CASS, CAS,Impozit - mar '06 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (1)


16-Ian-2012

Intrebare: In anul 2009 sotia nu a lucrat deloc dar a aparut la ANAF cu dividente in valoare de 8 lei, bani care nu a stiut nimeni ca ii are de luat. In anul 2011 luna aprilie a primit scrisoare ca are de ridicat dividente si a ridicat 18.50 lei, reprezentand dividente pe mai multi ani. in luna ianuarie anul curent, 2012 a primit de la CASS scrisoare ca are de plata, 732 lei reprezentand contributia CASS pe anul 2009 unde ea a realizat 8 lei din dividente, 732 = 468 plata, 84 majorari, 109 dobanda, 71 penalitati. Cum e posibil intr-o tara democrata, ca un om sa realizeze venit in valoare de 8 lei si sa plateasca o contributie la CASS in valoare de 468 lei nu mai punem la socoteala dobanda. Precizez ca eu eram somer in anul 2009. Cum poate un om sa plateasca suma de 468 lei dintr-un venit de 8 lei. Va rog frumos daca puteti da o solutie la cele declarate mai sus pe adresa de e-mail dumitru_eugeniulian@yahoo.com !!! Va multumesc!

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Concediu de maternitate. Concediu crestere copil. Stagiu de cotizareIntrebare: Avem o salariata care se afla in concediu medical 08, fara stagiu de cotizare de 6 luni. Cum se procedeaza cu acest medical? Problema e ca de acum inainte isi va tot aduce medical pana dupa nastere. O afecteaza atunci cand isi v-a depune actelele pentru indemnizatia de crestere a copilului? Daca puteti sa imi spuneti un temei legal, in cazul in care nu platim concediu medical iar angajata v-a actiona in judecata.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Decont concediu medicalIntrebare: Certificat de concediu medical acordat in data 01.09.2020 pentru perioada 18.08.2020-30.08.2020, cod 07 cod diagnostic 994, emis de catre medicul de familie, se plateste in cuantum de 75 % sau 100% si este suportat in totalitate de catre unitate sau de catre FNUASS ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]