Indemnizatie asociat unic - contributii CASS, CAS,Impozit - mar '06

06 Martie 2006
06 Martie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

    As dori sa ma informati referitor la indemnizatia lunara a asociatului unic, si anume:

1. Directorul nostru este asociat unic si are, pe langa dividendele cuvenite, prin decizia data tot de el, o indemnizatie lunara fixa, denumita "indemnizatia lunara a asociatului unic"

2. Din ce fonduri (pe ce cheltuieli se suporta ea?) si ce contributii i se opresc? Societatea plateste ceva?

    Pana acum i-am oprit (si virat, desigur) din brutul acestei indemnizatii sanatatea 6,5% (desi nu are contract individual cu Casa de sanatate), si o contributie sociala stabilita prin contract cu Casa de Pensii in anul 2003, in procent de 34% (asa era atunci) din venitul asigurat de atunci si impozit pe venit calculat in ultimul an la 16% din suma bruta.

    As dori sa-mi precizati, daca se poate, si din ce se opresc aceste contributii (spre ex. cele de asigurari sociale), cat i se retine asociatului cat achita societatea si din ce cheltuieli?

Raspuns:

     Din cuprinsul intrebarii dumneavoastra nu rezulta daca persoana la care faceti referire, are exclusiv calitatea de asociat unic, beneficiar al unei indemnizatii lunare, sau cumuleaza aceasta calitate cu cea de salariat in baza unui contract individual de munca, avand functia de Director (directorul poate fi numai angajat al unei unitati).

     Cu toate acestea, avand in vedere viramentul contributiei la casa de pensii, inclinam sa credem ca este vorba despre un asociat care nu are si calitatea de angajat al societatii, premiza de la care vom porni in urmatoarea analiza.

CASS: Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, asimileaza indemnizatia lunara a asociatului unic, veniturilor salariale in vederea impunerii.

       In aceste conditii, asociatul unic are obligatia de a plati o contributie individuala lunara in cota de 6,5% aplicata asupra veniturilor asimilate salariilor (asupra indemnizatiei lunare a asociatului unic), asa cum stabileste Ordinul CNAS nr. 221 din 4 noiembrie 2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind contributia de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.

     In privinta contributiei datorata de angajator, atat Ordinul CNAS nr. 221 din 4 noiembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare cat si notele de indrumare transmise de CNAS, stabilesc ca unitatea care plateste indemnizatia asociatului unic, va avea obligatia de plata a unei contributii de 7% raportata la fondul din care se efectueaza plata drepturilor asimilate salariilor (fond separat).

CAS: In situatia in care asociatul unic nu are calitatea de salariat, nu beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare si realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie , va avea obligatia sa se asigure in sistemul public de pensii pe baza unei declaratii de asigurare.

      Baza lunara de calcul a CAS o va constitui venitul lunar prevazut in declaratia de asigurare (indemnizatia lunara a asociatului unic), fara a se putea situa sub plafonul de ¼ din salariul mediu brut pe economie si fara a putea depasi de 5 ori acest nivel.

      Asiguratul va plati prin rapotare la acest venit, cota CAS corespunzatoare conditiilor de munca in care-si desfasoara activitatea – deci pentru conditii normale de munca, cota CAS pentru anul 2006 este de 30% (din care se scade un procent de 0,75% aferent contributiei de asigurari sociale de sanatate).

IMPOZIT: Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, asimileaza indemnizatia lunara a asociatului unic, veniturilor salariale in vederea impunerii, cota de impozitare fiind de 16%, fara a beneficia de deducere personala.

Contributia de asigurari sociale de sanatate: Incepand cu ianuarie 2006, cota CAS datorata de asociatul unic se va diminua cu 0,75%.

       Acest procent (aplicat asupra indemnizatiei supuse impozitului pe venit) va fi virat obligatoriu de asigurat catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in baza Declaratiei prevazuta in Anexa nr. 4 la Ordinul M.S. nr. 60 din 27 ianuarie 2006, pentru acordarea concediilor medicale si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]