Propunere legislativa: Fara impozit pe VENIT pentru jurnalisti?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
19 Iunie 2019
19 Iunie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
impozit venit jurnalistiscutire impozit pe venit jurnalistimodificare codul fiscal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE 19.06.2019:

Se pare ca proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede scutirea jurnalistilor de la plata impozitului pe venit, nu este sustinut de Guvern, conform unui document recent. 
 
Avand in vedere ca propunerea de definire a ,,activitatii de jurnalism”, de care urmeaza sa beneficieze ,jurnalistii si tehnicienii in radiodifuziune si televiziune”, poate crea confuzii si interpretari diferite, sfera activitatilor desfasurate de persoanele vizate trebuie strict delimitata.
 
 Referitor la completarea prevederilor art. 60, cu un nou punct, pct. 5, prin care se propune scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor $i pentru veniturile din drepturi de autor obtinute din activitatea de jurnalism, consideram ca masura conduce la instituirea unui regim fiscal discriminatoriu fata de cel aplicabil in cazul veniturilor realizate din aceleasi tipuri de activitati, obtinute de alte persoane...citeste continuarea aici si vezi documentul care sta la baza acestor declaratii >>> 
 

UPDATE 6.06.2019:

Vesti bune pentru jurnalisti, in contextul in care proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede scutirea jurnalistilor de la plata impozitului pe venit, a fost adoptat tacit de Senat in data de 3 iunie 2019.
 
Este demn de mentionat ca proiectul se afla pentru dezbatere din data de 5 iunie, in Camera Deputatilor si este trimis la raport la Comisia pentru buget, finante si banci. 


ATENTIE! Acest proiect de lege nu se aplica in acest moment, ramane de vazut daca va deveni lege.


Dupa cei care lucreaza in IT si constructii, se pare ca este randul jurnalistilor sa fie scutiti de impozitul pe venit, conform unei propuneri legislative recente.

Asa se face ca parlamentari de la PSD si ALDE propun completarea Codului Fiscal, asa ca propunerea are in vedere ca jurnalistii care lucreaza in radiodifuziune sau televiziune sa fie scutiti de la plata impozitului pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor, precum si pentru drepturile de proprietate intelectuala.


Proiectul de lege vrea sa lamureasca si ce inseamna activitatea de jurnalism, asa ca la articolul 7 este mentionat ca "cercetarea, investigarea, interpretarea si comunicarea stirilor si informatiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului si a altor mijloace de informare in masa, respectiv controlul functionarii tehnice a echipamentelor pentru a inregistra si edita imaginile si sunetul si pentru transmiterea pentru emisiunile radio si de televiziune a imaginilor si sunetelor, precum si a altor tipuri de semnale de telecomunicatii terestre, marine sau aeriene, care se desfasoara in baza unui contract de munca si a unui contract de drepturi de autor".

Propunerea legislativa prevede si scutirea de impozit pentru "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin (1) - (3) si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii si Justitiei Sociale si al ministrului Finantelor", informeaza economica.net.

In expunerea de motive este evidentiata importanta mass-mediei, avand in vedere ca prin intermediul acesteia se pot transmite informatii eficiente si educationale deosebite asupra publicului larg de toate varstele, de toate profesiile, de toate convingerile.

Jurnalistii se ocupa atat cu informarea cetatenilor cu privire la lucrurile relevante din societate, dar si cu obtinerea de informatii concrete si corecte, deoarece nu orice informatie are puterea de a starni curiozitatea publicului.


Initiativa legislativa va intra in dezbatere la Camera Deputatilor si apoi trebuie sa treaca de votul plenului. Ramane de vazut daca va deveni lege.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]