Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
"Taxele retinute in urma conventiilor civile se declara in D 112? Ce taxe care se retin?"
Veniturile din alte surse prevazute de art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se declara de platitor in formularul 100.
Conform art. 177 alin. (3) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza urmatoarele venituri:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
- venituri din activitati independente;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica;
(...)
In acest context, daca persoana fizica neautorizata realizeaza unul dintre aceste venituri, nu datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Daca nu realizeaza pe langa veniturile din conventii civile si unul dintre aceste venituri, datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Aceasta exceptie de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu a fost aplicabila in luna ianuarie 2017. Astfel, in luna ianuarie indiferent daca, pe langa venituri din conventii civile, persona fizica neautorizata obtine sau nu si alte venituri, contributia la sistemul de sanatate se datoreaza.
ATENTIE! Contributia de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care se datoreaza, nu se retine la sursa de platitorul de venit.
Sursa: PortalCodulMuncii