Reducerea programului de lucru pentru CIM cu timp partial. Cum procedam corect?

17 Martie 2014
17 Martie 2014
cimcim cu timp partialcontract de munca cu timp partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Avem de-a face cu salariati cu fractiune de norma de 2 ore pe zi sau 4 ore pe zi. Putem aplica masura de suspendare a CIM in temeiul  art. 52 (3) din Codul muncii(reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana)?

Pentru rezolvarea acestei situatii, tinem cont de prevederile art. 103 din Codul muncii, republicat. Acesta prevede faptul ca salariatul cu fractiune de norma este persoana al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este mai mic decat numarul de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga.
 
In acest sens, se defineste contractul individual de munca cu timp partial.
 
Tinem cont si de prevederile art. 105 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat. Acesta prevede faptul ca CIM cu timp partial mai cuprinde si elementele de durata muncii si repartizarea programului de lucru, pe langa elementele prevazute la art. 17 alin. (3).
 
Asadar, CIM cu timp partial trebuie sa contina si elemente de durata muncii si programul de lucru.
 
Potrivit art. 52, alin. (3) din Codul muncii, referitor la reducerea temporara a activitatii pentru motive economice,  tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

In concluzie, angajatorul trebuie sa stabileasca reducerea temporara  a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare si apoi trebuie sa consulte sindicatul reprezentativ de la nivelul unitatii sau reprezentantii salariatilor.
 
Dupa ce consultam sindicatul reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, vom decide reducerea programului de lucru de la 5 zile, la 4 zile pe saptamana.


In baza deciziei de reducere a programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana se suspenda contractele de munca in fiecare saptamana si se repun in activitate.

Pe baza discutiei dintre parti, se vor decide drepturile si obligatiile care coexist ape durata suspendarii, tinand cont de prevederile art. 49 alin. (3) din Codul muncii republicat.
 
Spre exemplu: Partile pot stabili ca pe durata reducerii saptamanii de lucru sa nu fie afectata durata anuala a concediului de odihna!

In concluzie, indiferent de norma de lucru, normala sau partiala, contractele de munca vor putea fi suspendate in cazul reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana.
 
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]