Este situatia negocierii in contractul individual de munca a avansului ce se acorda salariatului din salarii.
Greseala:
Angajatorul intentioneaza sa plateasca salariatului un avans din salariu la data de 7 a lunii dar nu prevede in mod expres acest lucru in contractul individual de munca.
Avansul pe care doreste sa il acorde este mai mare decat jumatate din salariul net, contrar dispozitiilor legale.
Consecinte:
Modelul contractului individual de munca a fost aprobat prin Ordinul nr. 64/2003, publicat in M. Of. nr. 139 din 4 martie 2003 si modificat prin Ordinul MMSS nr. 76 din 11 martie 2003, publicat in M. Of. nr. 159 din 12 martie 2003.
La lit. j) - Salariul, la punctul 4 veti gasi urmatoarea informatie:„data/datele la care se plateste salariul este/sunt……………”.
Rezolvare:
Codul muncii stabileste conditiile minime de aplicare a dispozitiilor legale in cadrul raporturilor de munca.
Astfel, potrivit art. 161 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern. Pornind de la aceasta dispozitie angajatorul poate deroga in favoarea salariatului.
Si potrivit contractului colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010, la art. 44 este reglementata plata salariilor astfel: „plata salariilor se face periodic, la datele ce se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivelul unitatii sau institutiei”.
In concluzie, pornind de la dispozitiile generale reglementate de Codul muncii, angajatorul poate stabili ca plata salariilor sa fie efectuata la doua date din luna sub forma de avans si lichidare.
Cuantumul avansului nu trebuie sa depaseasca jumatate din salariul net.
Asa cum am aratat, in cuprinsul contractului de munca la lit. j) vor fi mentionate datele de plata a salariului.