Incepand cu data de 1 iulie Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va prelua de la casele nationale administrarea contributiilor sociale obligatorii ale persoanelor fizice. Aceasta modificarea a fost operata in legislatia fiscala la sfarsitul anului trecut in baza Ordonantei de Urgenta 125/2011, care prevede ca termen de intrare in vigoare data de 1 iulie 2012. Este una dintre putinele modificari fiscale care respecta prevederea din Codul fiscal conform careia modificarea trebuie anuntata cu cel putin sase luni inainte de aplicare.
Persoanele fizice care obtin venituri independente, precum si persoanele fizice autorizat, vor achita astfel acest contributii pentru sanatate si pensie la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul administratiilor financiare de care apartin contribuabilii. Contributiile vor trebui varsate in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.
Potrivit ordonantei 125/2011, Casa Nationala de Sanatate si cea de Pensii au termen pana la finele lunii septembrie pentru a preda bazele de date catre Fisc, inclusiv sumele pe care le au de recuperat. Data limita de predare a istoricului contribuabililor este 30 iunie 2013.
Care sunt contributiile suportate de o PFA?
Persoanele fizice autorizate platesc o contributie de sanatate de 5,5% din venitul impozabil pe baza declaratiei de venit sau pe baza normei anuale de venit, in functie de optiune. La pensie, cota integrala este de 31,3%, cota ce se aplica la venitul lunar asigurat, de minim 35% din salariul mediu brut pe economie. Colectarea si administrarea CAS de catre ANAF se realizeaza pentru a cuprinde prevederile legate de fiscalitate in Codul fiscal si pentru a le aplica cu ajutorul Fiscului. Se evita astfel reglementari diferite sau opuse referitoare la aceleasi situatii, prin intermediul unor legi distincte.
40 Modele de Regulament Intern
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Sursa: Evenimentul Zilei