Va reamintim ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2024 s-a instituit facturarea electronica obligatorie pentru toate tranzactiile efectuate intre persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei.
Este demn de mentionat ca factura electronica (e-Factura) este necesara pentru tranzactiile efectuate intre entitati juridice B2G (Business to Government) si B2B (Business to Business).
Ce este e-Factura in 2024 si la ce trebuie sa fie atenti cei care au afaceri?
Factura electronica este un fisier electronic, in format XML, pe baza standardului european EN 16931 -1+A1 “Facturarea electronica – Model semantic de date pentru elementele esentiale ale unei facturi electronice” si regulile nationale RO-CIUS prevazute in legislatia nationala.
Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.
NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2024! Aflati ce obligatii aveti, ce erori puteti comite, cum sa evitati amenzile AICI >>>
Pentru completare corecta a fisierului XML se utilizeaza urmatoarele reguli:
- reguli operationale – regulile impuse de standardul european de facturare SN 16931
- reguli CIUS (Core Invoice Usage Specification) – impuse de legislatia din Romania
- verificarea cu alte baze de date.
Regulile operationale se impart in urmatoarele categorii:
- conditii
- constrangeri de integritate
- conditii pentru categoriile de TVA
Mai multe despre e-factura si ghidul privind utilizarea sistemului e-factura pe site-ul
ANAF >>>
Cine este obligat sa transmita si sa primeasca E-factura in 2024?
Incepand cu 1 ianuarie 2024, in Romania, utilizarea sistemului e-Factura devine obligatorie pentru toate firmele, inclusiv pentru cele care efectueaza tranzactii de tip B2B (business-to-business) si B2G (business-to-government), atat pentru emiterea cat si pentru primirea facturilor. Aceasta obligativitate se aplica indiferent daca firmele sunt sau nu platitoare de TVA, cu conditia ca prestarea de servicii sau livrarea de bunuri, sa aiba loc pe teritoriul Romaniei.
Pentru a utiliza sistemul e-Factura, trebuie sa aveti un cont valid in Spatiul Privat Virtual (SPV) si un certificat digital calificat pentru semnatura electronica.
Procesul de implementare e-Factura 2024
Procesul de implementare va fi realizat in doua etape, astfel:
I. In prima etapa, in perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B si in relatia cu institutiile publice, altele decat cele efectuate in relatia B2G, pentru care exista obligatia utilizarii Ro eFactura incepand cu data de 01 iulie 2022.
De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania au obligatia, incepand cu 1 ianuarie 2024, sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B pentru livrari de bunuri si prestari de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania.
II. In a doua etapa, incepand cu data de 01.07.2024, emitentii facturilor electronice au obligatia de transmitere a acestora catre destinatari utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1) din OUG nr.120/2021.
Incepand cu data de 1 iulie 2024 pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptarii de catre destinatar, cu exceptia facturilor care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, primirea si inregistrarea de catre destinatari - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara a fi transmisa prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda egala cu cuantumul TVA inscris in factura.
Exceptii de la transmiterea facturilor prin e-Factura...mai multe pe
contabilul.ro >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Acordare tichete de masa. ConditiiIntrebare: Suntem o pizzerie-restaurant cu peste 100 de angajati. Avem personal cu norma intreaga si cu timp partial, in ambele cazuri cu o repartizare inegala a numarului de ore de lucru /zi. In contractul de munca avem pentru toti angajatii formularea urmatoare : Acordarea tichetelor de masa, anume un tichet la una zi lucratoare(exceptie in zilele de concediu medical, concediu de odihna, zile invoite). Ne intereseaza mai multe aspecte legate de acordarea tichetelor de masa. - Se pot acorda tichete de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca in zi de sarbatore legala nu este munca suplimentaraIntrebare: Angajatii au semnat un acord de efectuare ore suplimentare in data de 24.01.2025 (8 ore suplimentare), iar in data de 24.01.2025 nu s-au prezentat la munca. Poate fi considerata, in virtutea acordului pe care si l-au dat pentru orele suplimentare ziua de 24.01.2025 ca absenta nemotivata si demarata o cercetare disciplinara pentru a fi sanctionati?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<