OUG 3/2018 pentru persoanele scutite de impozitul pe venit. Cei care au acordat prime pentru a mentine salariul net pot beneficia de suportul statului?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
14 Februarie 2018
14 Februarie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
OUG 3/2018contributie sanatate programatori 2018cas angajati IT
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a mentiona ca potrivit art. I din OUG 3/2018, prevederile acestui articol se aplica persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca sau a actelor de detasare, aflate in derulare la data de 31 decembrie 2017, si care se incadreaza in categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit potrivit art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

De asemenea, aceste persoane trebuie sa beneficieze de salariu brut lunar majorat cu cel putin 20% fata de nivelul celui din luna decembrie 2017, in perioada de aplicare a prezentului articol, precum si persoanelor fizice prevazute la art. 168 alin. (2) si (4) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.


[Analiza Raluca Dimitriu] OUG 3 - O incercare de inlaturare a disfunctiilor atrase de "reforma fiscala"

 Iata cateva dintre noile norme:

            Pentru persoanele scutite de la plata impozitului pe venituri, potrivit art. 60 din Codul fiscal, se prevede suportarea de la bugetul de stat a unei parti din contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de angajat. Astfel, sunt avute in vedere...citeste mai multe despre OUG 3/2018 aici >>>


Iata un caz concret prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "Avand in vedere OUG nr. 32018 privind unele masuri fiscal-bugetare prin care se mentioneaza ca o parte din contributia CASS se va suporta de catre stat in cazul angajatilor scutiti de impozit, as dori sa ma ajutati cu o clarificare: daca am acordat prime pentru a mentine salariul net avut de catre salariat in Decembrie 2017, vom putea beneficia de acest suport de la stat? Si daca da, care sunt documentele necesare si pasii pentru a obtine aceasta deducere de la stat?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Trebuie specificat ca in cuprinsul ordonantei nu este definit ce se intelege prin salariu brut in luna decembrie. Insa, este definit salariul net din luna decembrie 2017 dupa cum urmeaza:

salariu net decembrie 2017 = salariul net, determinat prin deducerea din salariul brut a contributiilor sociale individuale obligatorii, potrivit legii, in luna decembrie 2017, corespunzator salariului brut prevazut in contractul individual de munca, aflat in derulare la data de 31 decembrie 2017.


ATENTIE!

Avand in vedere ca se mentioneaza ca este vorba de salariu brut prevazut in contractul individual de munca care cuprinde pe langa salariu de baza si alte sporuri, indemnizatii, adaosuri, etc, apreciem ca trebuie majorat salariul de baza prin act aditional intrucat prima nu poate fi considerata salariu net din luna decembrie.

Referitor la modalitatea de aplicare, cum ar fi documentele ncesare dar si alte aspecte legate de aplicare,  art. IV din ordonanta prevede ca in aplicarea art. I si III, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se emit norme aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]