Esential de notat este veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, conform pct. 24 din Normele metodologice de aplicare a art. 46 din Codul fiscal, sunt venituri ce au fost realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: inventii, mai putin realizarile tehnice, know-how, marci inregistrate, franciza si altele asemenea, recunoscute si protejate prin inscrisuri ale institutiilor specializate, precum si a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
In aceste conditii, veniturile de aceasta natura se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activitati independente si in situatia in care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, inchiriere, colaborare, cercetare, licenta, franciza si altele asemenea, precum si cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acorda, cum ar fi: remuneratie directa, remuneratie secundara, onorariu, redeventa si altele de aceasta natura.
Veniturile care rezulta din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala prevazute in mod expres in contractul incheiat intre parti reprezinta venituri din drepturi de proprietate intelectuala. In acelasi timp, intra in categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala si veniturile din cesiuni pentru care reglementarile in materie stabilesc prezumtia de cesiune a drepturilor in lipsa unei prevederi contrare in contract.
In cazul in care exista o activitate dependenta ca urmare a unei relatii de angajare, remuneratia prestarilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala care intra in sfera sarcinilor de serviciu reprezinta venituri de natura salariala, potrivit prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii potrivit prevederilor cap. III «Venituri din salarii» al titlului III din Codul fiscal.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Portal Codul Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Veniturile care reprezinta drepturi banesti ale autorului unei realizari tehnice nu sunt considerate, din punct de vedere fiscal, venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
In concluzie, prestarile ce rezulta din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala nu pot intra in categoria sarcinilor de serviciu. In caz contrar, remuneratia prestarilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala care intra in sfera sarcinilor de serviciu vor fi considerate venituri din salarii.
Concludem ca, in situatia de fata, cumulul unui contract individual de munca cu un contract de cesiune de drepturi de autor nu este interzis dar prestatiile ce fac obiectul contractului de munca nu pot intra in sfera sarcinilor de serviciu. Totodata, contractul ce are ca obiect drepturi de autor trebuie sa fie incheiat in conditiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro