Va reamintim ca potrivit art. 3 alin. (2) lit. m) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, angajatorii prevazuti la art. 1 completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ:
m) data la care incepe si data la care inceteaza detasarea transnationala, definita de Legea 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, statul in care urmeaza sa se realizeze detasarea transnationala, denumirea beneficiarului/utilizatorului la care urmeaza sa presteze activitatea salariatul detasat, precum si natura acestei activitati.
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial,
detalii AICI >>>
"Intrebare: Inregistrare detasare transnationala in REVISAL in cazul unui salariat detasat transnational in alta tara UE va rog sa-mi comunicati daca se inregistreaza detasarea in REVISAL? Am constatat ca nu exista decat posibilitatea detasarii si nu a detasarii transnationale care nu suspenda contractul de munca cu angajatorul care detaseaza."
Raspunsul specialistilor:
Detasarea transnationala se inregistreaza in Revisal folosind butonul Detasare din aplicatie.
Atat detasarea reglementata de Codul muncii cat si detasarea transnationala se inregistreaza folosind acest buton. Diferenta dintre cele doua consta in aceea ca in situatia unei detasari efectuate in baza Codului muncii, dupa ce se inregistreaza detasarea, se inregistreaza si suspendarea.
In cazul detasarii transnationale dupa inregistrarea detasarii nu se inregistreaza suspendare.
Astfel, angajatorul trebuie sa inregistreze detasare transnatioanala in Revisal fara a inregistra si suspendarea contractului individual de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Carte de identitate cu CIP. Dovada domiciliuIntrebare: In conditiile in care noua carte de identitate electronica nu are adresa scrisa, cum face angajatul dovada domiciliului pentru angajator?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Servicii turistice. Luna in care se considera venituriIntrebare: In cazul in care angajatul achizitioneaza personal serviciile turistice, inteleg ca se introduc pe stat in luna in care se deconteaza (indiferent de momentul cand au fost achizitionate sau a beneficiat de ele) conf. art. 76 alin. (8). Dar in cazul in care factura de cazare este platita de angajator in luna iulie (incadrare in plafon 33%), iar angajatul are concediu in luna august, va rugam sa ne spuneti daca suma pentru serviciile turistice se introduce pe stat in luna iulie sau in luna august....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<