Instruirea introductiv-generala obligatorie la modificarea functiei?

22 Mai 2012
22 Mai 2012
legea 319/2006contract de muncaCodul munciiinstruire introductiv-generala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Un salariat incadrat pe perioada determinata a castigat un concurs pentru un post pe perioada nedeterminata la aceeasi unitate, dar pe o alta functie. Pentru postul pe perioada nedeterminata este obligatorie efectuarea unui nou instructaj introductiv general, tinand cont ca la incadrarea pe perioada determinata s-a facut instructatul introductiv general conform prevedrilor legale in vigoare?
 
Raspuns: Potrivit art. 83 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, instruirea introductiv-generala se face:
a)la angajarea lucratorilor definiti conform art. 5 lit. a) din lege;
b)lucratorilor detasati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
c)lucratorilor delegati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
d)lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar.
 
Potrivit art. 5 lit. a) din Legea 319/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, lucratorul este definit drept persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice.Observam ca legiuitorul prevede in mod expres categoriile de lucratori pentru care se efectueaza instruirea introductiv-generala.
 
Asadar, instruirea introductiv-generala se efectueaza pentru salariatii angajati in cadrul intreprinderii/unitatii, precum si pentru cei detasati, delegati si pusi la dispozitia unui utilizator de catre un agent de munca temporara. Chiar daca scopul instruirii introductiv-generale este de a informa despre activitatile specifice intreprinderii si/sau unitatii respective, riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, in general, scop ce se presupune atins prin instructajul efectuat in cadrul angajarii in baza CIM pe durata determinata, in acord cu dispozitiile din Codul muncii angajarea presupune incheierea unui contract individual de munca, astfel incat daca in speta salariatul va fi angajat in cadrul unitatii pe o noua functie prin incheierea unui contract individual de munca pe durata nedeterminata sfatul nostru este sa se efectueze inclusiv instruirea introductiv-generala.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]