Instruirea introductiv-generala obligatorie la modificarea functiei?

legea 319/2006contract de muncaCodul munciiinstruire introductiv-generala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Un salariat incadrat pe perioada determinata a castigat un concurs pentru un post pe perioada nedeterminata la aceeasi unitate, dar pe o alta functie. Pentru postul pe perioada nedeterminata este obligatorie efectuarea unui nou instructaj introductiv general, tinand cont ca la incadrarea pe perioada determinata s-a facut instructatul introductiv general conform prevedrilor legale in vigoare?
 
Raspuns: Potrivit art. 83 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, instruirea introductiv-generala se face:
a)la angajarea lucratorilor definiti conform art. 5 lit. a) din lege;
b)lucratorilor detasati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
c)lucratorilor delegati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
d)lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar.
 
Potrivit art. 5 lit. a) din Legea 319/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, lucratorul este definit drept persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice.Observam ca legiuitorul prevede in mod expres categoriile de lucratori pentru care se efectueaza instruirea introductiv-generala.
 
Asadar, instruirea introductiv-generala se efectueaza pentru salariatii angajati in cadrul intreprinderii/unitatii, precum si pentru cei detasati, delegati si pusi la dispozitia unui utilizator de catre un agent de munca temporara. Chiar daca scopul instruirii introductiv-generale este de a informa despre activitatile specifice intreprinderii si/sau unitatii respective, riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, in general, scop ce se presupune atins prin instructajul efectuat in cadrul angajarii in baza CIM pe durata determinata, in acord cu dispozitiile din Codul muncii angajarea presupune incheierea unui contract individual de munca, astfel incat daca in speta salariatul va fi angajat in cadrul unitatii pe o noua functie prin incheierea unui contract individual de munca pe durata nedeterminata sfatul nostru este sa se efectueze inclusiv instruirea introductiv-generala.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 319/2006contract de muncaCodul munciiinstruire introductiv-generala

Data aparitiei: 22 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Instruirea introductiv-generala obligatorie la modificarea functiei? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]