Contractul de internship. Intocmire, timpul de munca, obligatii angajator, sanctiuni!

contract de internshiptimp de munca internshipincetare contract internshipindemnizatie internship
Contractul de internship. Intocmire, timpul de munca, obligatii angajator, sanctiuni!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O modalitate de formare profesionala specifica o reprezinta internshipul, introdus prin Legea nr. 176/2018 privind internshipul, publicata in Monitorul Oficial nr. 626 din 19 iulie 2018.
 
Programul de internship este activitatea specifica desfasurata de intern pe o perioada de timp limitata in cadrul unei organizatii - gazda, care are ca scop aprofundarea cunostintelor teoretice, imbunatatirea abilitatilor practice si/sau dobandirea de noi abilitati sau competente.
Contractul de internship este contractul incheiat intre intern si organizatia - gazda, pe durata de maximum 6 luni, in temeiul caruia un intern se obliga sa se pregateasca profesional si sa desfasoare o activitate specifica pentru si sub autoritatea unei organizatii - gazda, care se obliga sa ii asigure o indemnizatie pentru internship si toate conditiile necesare realizarii scopului activitatii de internship.
 
Desi contractul de internship se aseamana sub multe aspecte cu contractul de munca, el nu este un contract de munca. El este diferit si de contractul de voluntariat, deoarece internul este platit. Incheierea unui contract de internship in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca pentru efectuarea activitatii respective este interzisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.
 
Internii nu pot fi folositi la desfasurarea unor activitati aferente unor ocupatii din Grupa majora 9 - Muncitori necalificati, si / sau in activitati in conditii grele sau vatamatoare pentru intern. 
 
Nerespectarea acestei interdictii se sanctioneaza cu o amenda de la 2.000 la 4.000 de lei.
 
Intre intern si organizatia gazda se poate incheia un singur contract de internship. Prin exceptie, intre intern si o organizatie gazda se pot incheia mai multe contracte de internship, cu conditia ca acestea sa fie pentru programe de internship diferite, iar durata cumulata a acestora sa nu fie mai mare de 6 luni.
 
Daca nu s-a incheiat contractul in preziua inceperii activitatii, munca va fi considerata munca nedeclarata, iar amenda aplicabila va fi de obligatiei de la 10.000 la 20.000 de lei.
 
Obligatia de incheiere a contractului de internship in forma scrisa revine organizatiei gazda. Un exemplar din contractul de internship i se inmaneaza internului, altminteri organizatia-gazda putand fi sanctionata cu o amenda de la 2.000 la 4.000 de lei.
 
In mod normal, durata de 6 luni nu poate fi depasita, dar legea prevede unele exceptii la angajarea de interni de catre autoritatile publice. Pentru companiile private, depasirea duratei poate atrage o amenda de la 4.000 la 6.000 de lei. Se cauta astfel obligarea firmei ca, daca are in continuare nevoie de intern, sa il angajeze cu contract de munca.

Inregistrare contract de internship
 

Contractul de internship se inregistreaza intr-un registru special de evidenta, cel tarziu in ultima zi lucratoare anterioara inceperii activitatii in cadrul programului de internship. Registrul este infiintat de agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti. Accesul organizatiei - gazda la registrul electronic de evidenta se face pe baza de parola proprie, utilizata cu titlu gratuit. Registrul electronic de evidenta cuprinde elementele de identificare ale internului, data incheierii contractului, data inceperii activitatii in cadrul programului de internship, durata acestuia, cuantumul indemnizatiei pentru internship, data incetarii contractului de internship, domeniul in care se desfasoara programul de internship. Modificarea acestor elemente se inregistreaza de asemenea.
 
Legea nr. 176/2018 prevede amenzi contraventionale pentru nerespectarea obligatiei de inregistrare de la 2.000 la 4.000 de lei.
Internul are dreptul la o indemnizatie pentru internship, platita de organizatia - gazda, al carei cuantum este stipulat in contractul de internship. Cuantumul acestei indemnizatii este egal cu cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.
 

Indemnizatia pentru internship constituie venit din salarii.
 

Neachitarea de catre organizatia - gazda a indemnizatiei pentru internship se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 4.000 de lei.
Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.
 
Durata timpului de munca pentru un intern, pentru a desfasura activitate in baza unui contract de internship, este de maximum 40 de ore pe saptamana si se stabileste prin contractul de internship. Regulile de protectie a salariatilor sub 18 ani se aplica si in cazul internilor.
In cazul internilor se interzice efectuarea de ore suplimentare.
 
Organizatia - gazda are obligatia de a tine evidenta timpului in care internul isi desfasoara activitatea specifica din cadrul programului de internship, precum si obligatia de a prezenta aceasta situatie organelor de control ori de cate ori este solicitat acest lucru.
 
Nerespectarea obligatiei privind durata maxima a timpului prevazut pentru activitatea de internship se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 la 6.000 de lei.
 
Internshipul constituie vechime in munca Astfel, potrivit art. 5 alin. (6) din lege, prin derogare de la prevederile art. 16 alin. (5) din Codul muncii, perioada in care internul a desfasurat activitatea in baza contractului de internship se considera vechime in munca, si, dupa caz, vechime in specialitate, in functie de tipul activitatii.
 
Contractul de internship se suspenda daca internul se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, iar durata respectiva nu se ia in considerare la calculul perioadei programului de internship. In situatia in care durata cumulata a suspendarilor este mai mare decat 1/3 din perioada programului de internship prevazuta in contractul de internship, acesta inceteaza de drept, dar intre parti se poate incheia un nou contract.
 
Contractul de internship inceteaza:
 
--> la expirarea termenului stabilit in contract;
--> de comun acord;
--> cand organizatia - gazda isi inceteaza activitatea;
--> prin reziliere, de plin drept, in caz de neexecutare sau executare necorespunzatoare a obligatiilor prevazute in contractul de internship de catre una dintre parti, in masura in care, la notificarea adresata de partea lezata, partea in culpa nu depune diligentele necesare pentru executarea in mod corespunzator a obligatiilor ce ii revin potrivit obligatiilor contractuale, in termen de 5 zile de la primirea notificarii;
--> prin incheierea unui contract individual de munca intre parti;
--> prin denuntarea unilaterala de catre oricare dintre parti, in situatii justificate, pe baza unei notificari prealabile transmise cu cel putin 15 zile inainte de data propusa pentru incetare;
--> daca durata cumulata a suspendarilor este mai mare decat 1/3 din perioada programului de internship.
 
 
 
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de internshiptimp de munca internshipincetare contract internshipindemnizatie internship

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 15 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Contractul de internship. Intocmire, timpul de munca, obligatii angajator, sanctiuni! Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Temei legal concediu medical in continuareIntrebare: Dupa ultimele modificari legislative privind concediile medicale am primit la concedii medicale in continuare succesive in care nu se mai trece numarul concediului medical initial, se trece numarul concediului medical anterior. Este corect? Daca da care este temeiul legal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef linie productieIntrebare: Da adorim sa angajam o persoana care sa execute si operatii efective in productei si sa fie si team leader - adica sunt activitati de preluare a materiei prime de la magazie, raportare productie realizata, raportare rebuturi, preluare comenzi de la seful de schimb, cam asta sunt atributiile suplimentare. Nu exista cor pentru sef de linie productie - acea persoana va face si munca efectiv in productie . ( noi nu suntem o companie de productei filtre industriale). Cum as putea sa definesc asta?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]