Comisia a lansat Alianta europeana pentru ucenicii

02 Iulie 2013
02 Iulie 2013
Contract de MuncaAlianta europeana pentru uceniciiintreprinderi micireteaua EURES
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Alianta europeana pentru ucenicii este lansata de catre comisarii Androulla Vassiliou (educatie, cultura, multilingvism si tineret) si László Andor (ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune) in cadrul concursului WorldSkills 2013 din Leipzig, Germania.

Alianta va contribui la combaterea somajului in randul tinerilor prin imbunatatirea calitatii si ofertei de ucenicii pe intreg teritoriul UE prin intermediul unui parteneriat amplu al partilor interesate din domeniul fortei de munca si al educatiei.

Alianta urmareste, de asemenea, sa schimbe atitudinile cu privire la ucenicii. Alianta va identifica, in special, programele de ucenicie din UE care au cel mai mare succes si va aplica solutii adecvate in fiecare stat membru.

Alianta este sustinuta de prima declaratie comuna facuta de catre Comisia Europeana, presedintia Consiliului de Ministri al UE si sindicatele si organizatiile de angajatori la nivel european (Confederatia Europeana a Sindicatelor - CES, BusinessEurope, Centrul European al intreprinderilor cu Participare Publica - CEEP si Uniunea Europeana a Artizanatului si a intreprinderilor Mici si Mijlocii - UEAPME). Alianta promoveaza masuri care vor fi finantate prin Fondul social european, Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor si Erasmus+, noul program al UE pentru educatie, formare si tineret.
   
"Facem apel la toate partile interesate sa participe la Alianta europeana pentru ucenicii si sa contribuie la programe de ucenicie mai numeroase si de mai buna calitate in Europa", au spus comisarii intr-o declaratie comuna. "Uceniciile pot juca un rol esential in combaterea somajului in randul tinerilor pentru ca le ofera tinerilor sansa de a dobandi competentele si experienta pe care le cauta angajatorii."
   
Tarile care au sisteme de educatie si formare profesionala (EFP) solide, cum ar fi Germania, Danemarca, Olanda si Austria, tind sa aiba mai putin somaj in randul tinerilor. Comisia confirma aceasta analiza in cel mai recent buletin trimestrial privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala in UE, care indica faptul ca programele de ucenicie si stagiile sunt adesea un prim pas catre un loc de munca permanent (a se vedea IP/13/601). Acesta este motivul pentru care uceniciile sunt un element esential al Garantiei pentru tineret , propusa de Comisie in decembrie 2012 ca parte a pachetului de incadrare in munca a tinerilor (a se vedea IP/12/1311 si MEMO/12/938) si adoptata de Consiliu in aprilie 2013.

"Trebuie sa ne unim eforturile si sa actionam acum pentru a ne asigura ca tinerii nostri vor obtine competentele de care au nevoie pentru a reusi in viata privata si profesionala", a declarat comisarul Vassiliou. "Avand in vedere nivelul inacceptabil al somajului in randul tinerilor, cei care sunt responsabili pentru educatie si ocuparea fortei de munca trebuie sa lucreze impreuna pentru a facilita tranzitia tinerilor europeni de la scoala la piata muncii", a adaugat comisarul Andor.

Alianta va sprijini reformele nationale care doresc sa initieze sau sa consolideze programe de ucenicie. Comisia invita toti partenerii potentiali sa se alature Aliantei: autoritatile publice, intreprinderile, sindicatele, camerele de comert, furnizorii de educatie si formare profesionala, reprezentantii tinerilor si serviciile de ocupare a fortei de munca. Comisia ii incurajeaza sa isi ia angajamente ferme privind stimularea finantarii publice si private pentru sistemele de tip ucenicie.

Prin semnarea declaratiei comune, reprezentantii europeni ai sindicatelor si ai angajatorilor si-au luat angajamentul sa isi concentreze eforturile in urmatoarele sase luni astfel:

-    sa creasca gradul de constientizare cu privire la beneficiile uceniciilor in randul angajatorilor si al tinerilor

-    sa raspandeasca experienta si bunele practici in propriile organizatii

-    sa-si motiveze si sa-si consilieze organizatiile membre privind dezvoltarea unor programe de ucenicie de calitate adaptate competentelor necesare pe piata fortei de munca.

De asemenea, acestia isi vor incuraja membrii:

-    sa coopereze cu scolile si serviciile de ocupare a fortei de munca

-    sa incurajeze formarea de mentori in cadrul companiei si indrumarea profesionala a ucenicilor.

-    sa mareasca oferta si calitatea uceniciilor

Comisia s-a angajat sa:

-    promoveze invatarea reciproca si evaluarea inter pares in vederea sprijinirii reformarii politicilor in statele membre, in special in statele care au primit recomandari specifice in domeniul EFP

-    asigure utilizarea cat mai eficienta a fondurilor UE pentru a contribui la atingerea obiectivelor Aliantei (sprijin acordat dezvoltarii la nivelul sistemelor, continutului educational si mobilitatii ucenicilor si personalului)

-    analizeze includerea uceniciilor in reteaua EURES, in stransa cooperare cu partile interesate relevante

-    invite Eurochambres si alte parti interesate relevante sa dezvolte masuri care sa contribuie la rezultatele concrete ale Aliantei.


Johanna Wanka, ministrul german federal al educatiei si cercetarii si Algimanta Pabedinskienė, ministrul lituanian al securitatii sociale si al muncii, participa, de asemenea, la lansarea de astazi, in calitate de reprezentanti ai presedintiei UE. Masa rotunda europeana a industriasilor (ERT), care reprezinta 50 de companii multinationale care au 7 milioane de angajati, sprijina Alianta cu o retea de "ambasadori" in randul intreprinderilor. Franco Bernabè, presedinte si director general al Telecom Italia, a declarat: "Noi sprijinim intru totul aceasta alianta. Trebuie sa lucram impreuna in moduri noi pentru a schimba atitudini si a crea ucenicii mai numeroase si mai bune".

Asociatia Europeana a Camerelor de Comert si Industrie (Eurochambres) intentioneaza sa promoveze parteneriate bazate pe cele pe care membrii acesteia le-au semnat deja in Germania, Spania, Austria, Romania si Ungaria. Camera de Comert Federala a Austriei desfasoara, de asemenea, proiecte in Romania si in Slovacia pentru a institui un sistem de ucenicie dual, care combina invatarea in scoli EFP publice cu experienta acumulata in intreprinderi.
   
Sursa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]