In atentia angajatorilor: cum facem dovada initierii negocierii contractului colectiv de munca?

CCMnegociere contract colectiv de muncareprezentanti salariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Articolul 129 din Legea dialogului social 62/2011 prevede obligatia unitatilor care au peste 20 de salariati de a negocia contractul colectiv de munca la nivel de unitate. In cazul unitatilor care au ma putin de 21 de angajati, negocierea colectiva nu este obligatorie. Atentie, asadar, la cresterile de personal.

Angajatorul, respectiv organizatia patronala, este cel/cea caruia ii revine obligatia initierii negocierii CCM. In situatia in care nu exista organizatii sindicale reprezentative conform legii, vor fi desemnati reprezentanti ai salariatilor.

Conform art. 135 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, negocierea contractului colectiv se face diferentiat, in functie de urmatoarele criterii:

a) de catre reprezentantii federatiei sindicale, daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea

b) numai de catre reprezentantii angajatilor, daca nu exista un sindicat sau daca sindicatul respectiv este neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte.

Angajatorul isi indeplineste obligatia de initiere a negocierii CCM, prin convocarea salariatilor la negociere.

Pentru a face dovada respectarii acestei obligatii, angajatorul trebuie sa detina urmatoarele documente:

a) convocatorul care trebuie sa contina ziua, ora si locul la care urmeaza sa aiba loc intalnirea in vederea negocierii;

b) un tabel cu toti salariatii din unitate, care erau angajati la momentul comunicarii convocatorului

c) procesul-verbal incheiat la data la care partile urmau sa se intalneasca in vederea negocierii in care veti mentiona ca reprezentantii salariatilor nu s-au prezentat la negociere

Va reamintim ca art. 221 alin. (2) din Codul muncii prevede ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor. In schimb, legea nu prevede o anumita procedura pentru alegerea reprezentantilor.

Potrivit aceluiasi act normativ, atributiile reprezentantilor salariatilor, modul de indeplinire a acestora, precum si durata si limitele mandatului lor se stabilesc in cadrul adunarii generale a salariatilor, in conditiile legii.

Asadar, numai dupa desemnarea salariatilor cu indeplinirea conditiilor prevazute in art. 221 alin. (2) din Codul muncii, respectiv salariati alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor, se convoaca reprezentantii salariatilor in vederea negocierii colective.




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CCMnegociere contract colectiv de muncareprezentanti salariati

Data aparitiei: 29 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In atentia angajatorilor: cum facem dovada initierii negocierii contractului colectiv de munca? Nota: 3.5 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]