Angajatorul, respectiv organizatia patronala, este cel/cea caruia ii revine obligatia initierii negocierii CCM. In situatia in care nu exista organizatii sindicale reprezentative conform legii, vor fi desemnati reprezentanti ai salariatilor.
Conform art. 135 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, negocierea contractului colectiv se face diferentiat, in functie de urmatoarele criterii:
a) de catre reprezentantii federatiei sindicale, daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea
b) numai de catre reprezentantii angajatilor, daca nu exista un sindicat sau daca sindicatul respectiv este neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte.
Angajatorul isi indeplineste obligatia de initiere a negocierii CCM, prin convocarea salariatilor la negociere.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Pentru a face dovada respectarii acestei obligatii, angajatorul trebuie sa detina urmatoarele documente:
a) convocatorul care trebuie sa contina ziua, ora si locul la care urmeaza sa aiba loc intalnirea in vederea negocierii;
b) un tabel cu toti salariatii din unitate, care erau angajati la momentul comunicarii convocatorului
c) procesul-verbal incheiat la data la care partile urmau sa se intalneasca in vederea negocierii in care veti mentiona ca reprezentantii salariatilor nu s-au prezentat la negociere
Va reamintim ca art. 221 alin. (2) din Codul muncii prevede ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor. In schimb, legea nu prevede o anumita procedura pentru alegerea reprezentantilor.
Potrivit aceluiasi act normativ, atributiile reprezentantilor salariatilor, modul de indeplinire a acestora, precum si durata si limitele mandatului lor se stabilesc in cadrul adunarii generale a salariatilor, in conditiile legii.
Asadar, numai dupa desemnarea salariatilor cu indeplinirea conditiilor prevazute in art. 221 alin. (2) din Codul muncii, respectiv salariati alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor, se convoaca reprezentantii salariatilor in vederea negocierii colective.