Lucratori detasati si lucratori transfrontalieri - Recomandarile EURES

Isabela Alexe
Isabela Alexe
03 Mai 2016
03 Mai 2016
Isabela Alexe
Isabela Alexe
lucratori detasatilucratori transnationalidetasare transfrontaliera
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Uniunea Europeana incurajeaza recrutarea fortei de munca din alt stat decat tara de origine a angajatorului. Mobilitatea fortei de munca reprezinta una din principalele directii sustinute la nivel european, pentru imbunatatirea conditiilor de munca.

Doua dintre situatiile particulare cu care se poate confrunta un angajator in ceea ce priveste munca in strainatate, sunt detasarea angajatilor si munca transfrontaliera.

Lucratorii detasati

EURES defineste lucratorul detasat drept "o persoana care petrece o perioada limitata de timp lucrand in afara statului membru in care lucreaza in mod normal, de obicei la cererea angajatorului".
Detasarea salariatilor reprezinta o tendinta in crestere in Spatiul Economic European. Potrivit Ghidului elaborat de EURES pentru angajatori, peste 1 milion de europeni au fost inregistrati ca lucratori salariati in anul 2007.

In situatia in care o firma trebuie sa detaseze un lucrator in alt stat membru, EURES recomanda urmatoarele:

- familiarizarea angajatorului cu regulile si procedurile implicate
- cunoasterea clauzelor si conditiilor minime pentru ocuparea fortei de munca, stabilite de statul respectiv. Acestea se vor aplica si lucratorilor detasati in acea tara.
- mentinerea legaturii cu angajatul detasat, pe tot parcursul perioadei de detasare.

Principalele state care au primit sau au trimis lucratori detasati sunt Franta, Germania si Polonia.

Drepturile si conditiile de lucru ale lucratorilor detasati, de la perioadele maxime de lucru pana la concediul anual minim, sunt reglementate prin intermediul Directivei privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii.

Lucratorii transfrontalieri

Lucratorii transfrontalieri sunt cei care fac naveta zilnic sau saptamanal pentru a lucra intr-o alta tara decat cea in care traiesc. Potrivit statisticilor EURES, peste 600 000 de persoane lucreaza intr-o tara europeana diferita de cea in care traiesc.

Directiva 2014/67/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 mai 2014 privind punerea in aplicare a Directivei 96/71/CE, stabileste normele de aplicare a legislatiei privind detasarea transnationala a lucratorilor.

Aceasta urmareste:

- o mai buna informare a lucratorilor detasati transnational si a intreprinderilor cu privire la drepturile si obligatiile lor
- stabilirea normelor de cooperare intre autoritatile nationale vizate
- definirea clara a situatiilor de detasare transnationala
- stabilirea masurilor administrative si de control pe care le pot impune statele membre prestatorilor de servicii din alte state membre, care detaseaza lucratori pe teritoriul lor
- introducerea unui sistem de asistenta reciproca intre statele membre, pentru a facilita aplicarea transfrontaliera a amenzilor administrative in cazul nerespectarii prevederilor privind detasarea

Reteaua EURES incurajeaza recrutarea intr-o regiune transfrontaliera. De multe ori, naveta peste granita este mai avantajoasa atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
Tocmai pentru a facilita coordonarea la nivel transfrontalier, EURES a stabilit peste 20 de parteneriate din peste 13 tari. Acestea reunesc atat serviciile publice de ocupare a fortei de munca, cat si sindicatele si autoritatile locale. Prin intermediul acestora, EURES ofera asistenta atat lucratorilor transfrontalieri, cat si angajatorilor.

Mai multe detalii pe www.anofm.ro
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]