Refuzul salariatilor de a-si alege reprezentantii constituie abatere disciplinara?

contract colectiva de muncareprezentanti salariatiabatere disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit Legii dialogului social, unitatile care au peste 20 de angajati au obligatia de a negocia contractul colectiv de munca. Angajatorul este cel caruia ii revine aceasta obligatie, iar in cazul in care nu exista organizatii sindicale reprezentative, trebuie desemnati reprezentanti ai salariatilor.

Astfel, potrivit art. 224 din Codul Muncii,  atributiile reprezentantilor salariatilor, modul de indeplinire a acestora, precum si durata si limitele mandatului lor se stabilesc in cadrul adunarii generale a salariatilor, in conditiile legii.

Mai mult, articolul 221 din Codul Muncii  stabileste cu titlu imperativ ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor.

Chiar daca exista sau nu un sindicat reprezentativ constituit la nivelul angajatorului respectiv, reprezentantii salariatilor trebuie alesi cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor, in cadrul adunarii generale.

Asa cum stiti, dovada initierii negocierii contractului colectiv se face prin convocarea salariatilor la negociere. Or, negocierea nu poate fi initiata daca salariatii refuza sa-si aleaga reprezentantii.

Asadar, atentie la faptul ca numai dupa alegerea reprezentantilor salariatilor si odata cu convocarea acestora la negociere sunt intrunite conditiile de incepere a negocierii.

Prin urmare, pentru a putea indeplini obligatia initierii negocierii contractului colectiv de munca, angajatorul trebuie sa se asigure ca salariatii nu vor refuza sa-si aleaga reprezentantii.

In acest sens, specialistii Portalcodulmuncii.ro recomanda introducerea in regulamentul intern a unei clauze prin care neindeplinirea obligatiei de a alege reprezentantii salariatilor sa constituie abatere disciplinara.
Astfel, tot in regulamentul intern vor fi stabilite sanctiunile in cazul acestei abateri disciplinare.

Retineti: refuzul salariatilor de a-si alege reprezentantii impiedica angajatorul sa-si indeplineasca obligatia privind initierea negocierii CCC. Prin urmare, acesta are dreptul de a stabili, in regulamentul intern, ca un astfel de refuz contituie abatere disciplinare si poate fi sanctionat ca atare.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiva de muncareprezentanti salariatiabatere disciplinara

Data aparitiei: 19 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Refuzul salariatilor de a-si alege reprezentantii constituie abatere disciplinara? Nota: 4.5 din 5 - 15 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]