Astfel, potrivit art. 224 din Codul Muncii, atributiile reprezentantilor salariatilor, modul de indeplinire a acestora, precum si durata si limitele mandatului lor se stabilesc in cadrul adunarii generale a salariatilor, in conditiile legii.
Mai mult, articolul 221 din Codul Muncii stabileste cu titlu imperativ ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor.
Chiar daca exista sau nu un sindicat reprezentativ constituit la nivelul angajatorului respectiv, reprezentantii salariatilor trebuie alesi cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor, in cadrul adunarii generale.
Asa cum stiti, dovada initierii negocierii contractului colectiv se face prin convocarea salariatilor la negociere. Or, negocierea nu poate fi initiata daca salariatii refuza sa-si aleaga reprezentantii.
Asadar, atentie la faptul ca numai dupa alegerea reprezentantilor salariatilor si odata cu convocarea acestora la negociere sunt intrunite conditiile de incepere a negocierii.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
40 Modele de Regulament Intern
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Prin urmare, pentru a putea indeplini obligatia initierii negocierii contractului colectiv de munca, angajatorul trebuie sa se asigure ca salariatii nu vor refuza sa-si aleaga reprezentantii.
In acest sens, specialistii Portalcodulmuncii.ro recomanda introducerea in regulamentul intern a unei clauze prin care neindeplinirea obligatiei de a alege reprezentantii salariatilor sa constituie abatere disciplinara.
Astfel, tot in regulamentul intern vor fi stabilite sanctiunile in cazul acestei abateri disciplinare.
Retineti: refuzul salariatilor de a-si alege reprezentantii impiedica angajatorul sa-si indeplineasca obligatia privind initierea negocierii CCC. Prin urmare, acesta are dreptul de a stabili, in regulamentul intern, ca un astfel de refuz contituie abatere disciplinare si poate fi sanctionat ca atare.