Concediul pentru crestere copil se acorda in functie de optiunea salariatei

CCCconcediu de maternitateOUG 158/2005OUG 96/2003concediul de lauzie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


 
Intrebare: Am o salarita care a nascut in data de 25. 05. 2012. Concediul 08 are de la 01.05.2012 pana la data de 31.05.2012. La 01.06.2012 a prezentat alt concediu 08. Conform legii, cand ar trebui sa ii suspend contractul pentru intrare in CCC?
 
Raspuns: Concediul de maternitate este reglementat de OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare si de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca. Art. 23 alin. (1) din OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare dispune ca asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, beneficiind de o indemnizatie de maternitate pentru aceasta perioada. De asemenea, conform dispozitiilor art. 24 alin. (1) din aceeasi ordonanta, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Cele doua concedii insa se pot compensa intre ele, in acord cu recomandarea medicului si optiunea persoanei beneficiare, astfel ca durata obligatorie a concediului de lauzie sa nu fie mai mica de 42 de zile calendaristice, asa cum prevede art. 24 alin. 2 din OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare. Efectuarea concediului de lauzie pentru o perioada de cel putin 42 de zile calendaritstice este obligatorie.
 
Angajatorul este obligat de prevederile OUG 96/2003 sa nu permita revenirea la locul de munca a salaraitei care a nascut anterior efectuarii concediului de lazuie de cel putin 42 de zile. Motiv pentru care medicul care a asistat la nastere sau medicul de familie va acorda salaraitei cel putin 42 de zile de concediu de lauzie, salariata fiind astfel obligata sa efectueze un concediu de maternitate de minimum 42 de zile calendaristice imediat dupa data nasterii copilului.


Prin urmare, dat fiind faptul ca salariata are dreptul la un concediu de maternitate de 126 de zile, cu obligatia de a efectua un minimum de 42 de zile de la data nasterii copilului din totalul concediului de maternitate, suspendarea CIM pentru concediu crestere copil o veti putea dispune in momentul in care salariata va anunta in acest sens. Ea poate opta pentru intrarea in CCC dupa 42 de zile de la data nasterii copilului, respectiv dupa data de 5 iulie 2012 sau ar putea efectua toate cele 126 de zile de concediu de maternitate dupa nasterea copilului, respectiv pana la data de 3 septembrie 2012.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CCCconcediu de maternitateOUG 158/2005OUG 96/2003concediul de lauzie

Data aparitiei: 19 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul pentru crestere copil se acorda in functie de optiunea salariatei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]