In primul rand, tinem cont de faptul ca reglementarea concediului pentru sarcina si lauzie se efectueaza prin OUG 158/2005
privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 24. alin. (1) din acest act normativ, concediul pentru sarcina se acorda pentru 63 de zile inainte de nastere. Concediul pentru lauzie se acorda pentru 63 de zile dupa nastere.
Reamintim: Concediile pentru sarcina si lauzie se acorda pentru 126 de zile calendaristice, perioada in care salariatele beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate.
Pentru a intra in concediu de maternitate, vom suspenda CIM conform art. 50 lit. a) din Codul muncii.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Potrivit prevederilor art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Art. 17, alin. (5) din Codul muncii, republicat, prevede faptul ca orice schimbare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Astfel, concludem ca pe durata in care contractul de munca al salariatei este suspendat datorita concediului de maternitate acesta nu se poate modifica prin incheierea unui act aditional la CIM, aceasta modificare putand fi efectuata numai in timpul in care contractul de munca este in executare, deci dupa incetarea suspendarii CIM cand salariata revine la locul de munca.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro